Poliţia Română anunţă că, în această dimineaţă, ofiţerii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, împreună cu cei de la Direcţia Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, efectuează 37 de percheziții la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor.

Perchezițiile au loc în municipiul București și județele Ilfov, Hunedoara, Bacău, Prahova, Argeș, Botoșani, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Teleorman și Tulcea.

Din cercetările effectuate până în prezent reiese că, în perioada 2013 – 2015, cei implicaţi ar fi creat un circuit comercial fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat.

Membrii grupării ar fi efectuat operațiuni bancare (retragere de numerar) pentru acte comerciale care nu ar fi avut loc în realitate, prin intermediul a 12 societăți care activau în domeniul comerțului cu materiale reciclabile.

În baza facturilor emise de firmele ,,fantomă”, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproximativ 900.000 de euro, constând în impozit pe profit neconstituit și TVA dedus în mod ilegal. De asemenea, sumele rulate în circuitul fictiv prin spălare a banilor, sunt în valoare de aproximativ 2.200.000 de euro.

Poliţiştii pun ăn executare 25 de mandate de aducere, iar persoanele depistate urmează  a fi conduse la audieri.

Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul luptătorilor Serviciului de Acțiuni Speciale din cadrul I.J.P. Prahova, precum și al polițiștilor din cadrul Poliției Capitalei și tuturor inspectoratelor de poliție pe raza cărora se efectuează percheziții, însumând 130 de polițiști.

Totodată, la activitate participă și jandarmi din cadrul Grupării Mobile ,,Matei Basarab” Ploiești.