Alertă la Ministerul Sănătății! Rafila a chemat de urgență secretarii de stat

Sursa: arhiva EVZ

Valul cinci al pandemiei provocate de virusul SARS-Cov-2 este total diferit față de cele anterioare. Un număr record de cazuri noi de infectare au fost raportate în ultimele zile, iar testarea COVID-19 a devenit din ce în ce mai solicitată. În acest context, Alexandru Rafila a organizat de urgență teleconferințe cu secretarii de stat și alte instituții care răspuns de sănătatea publică.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a convocat de urgență secretarii de stat responsabili din Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov -SABIF și managerii spitalelor din București și Ilfov. Se caută măsuri urgente pentru a rezolva problema solicitărilor din de în ce mai multe cu privire la testele COVID-19.

Potrivit informațiilor publicate de Ministerul Sănătății, call-center-ul de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) înregistrează în momentul de față peste 2000 de solicitări pentru circa 6000 de persoane potențial infectate cu SARS-Cov-2.

„Pentru scurtarea timpului de așteptare și pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale ale pacienților COVID-19, Ministerul Sănătății a decis, împreună cu Direcția de Sănătate Publică a municipiului București DSPMB, să înființeze centre de recoltare a probelor biologice de la pacienții simptomatici la mai multe spitale din municipiul București și județul Ilfov.

Pacienții cu forme ușoare de boală vor fi îndrumați, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, către aceste centre de către operatorii de la call-center-ul DSPMB, unde li se vor recolta probe biologice, după care se întorc la domiciliu, iar ulterior li se va comunica rezultatul de către directia de sanatate publica. Pentru pacienții nedeplasabili sau cei care solicită în mod expres testare la domiciliu, SABIF va asigura în continuare prelevarea probelor biologice și acordarea asistenței medicale”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Sănătății.

Foto: arhiva evz

Centre de testare COVID-19 în București și Ilfov

În momentul de față, în Capitală există 28 de spitale care pot recolta probe biologi în vederea diagnosticului infecției cu virusul SARS-Cov-2. Ministerul pune la dispoziția bucureștenilor lista completă unde pot efectua testele COVID-19:

1. SPITALUL CLINIC DE URGENȚĂ BUCUREȘTI 2. SPITALUL CLINIC FILANTROPIA 3. SPITALUL CLINIC DE NEFROLOGIE DR. CAROL DAVILA, CORP B 4. SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENȚĂ MILITAR CENTRAL” DR. CAROL DAVILA” 5. SPITALUL CLINIC CF2 6. SPITALUL CLINIC DE COPII DR. VICTOR GOMOIU 7. INSTITUTUL CLINIC FUNDENI / INSTITUTUL ONCOLOGIC BUCURESTI 9. SPITAL CLINIC „NICOLAE MALAXA” 10. CENTRUL CLINIC DE BOLI REUMATISMALE „ION STOIA” 11. „SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SF. STEFAN” 12. INSTITUTUL NATIONAL DE BOLI INFECTIOASE ”PROF. DR. MATEI BALS” 13. SPITALUL CLINIC COLȚEA /POLICLINICA VITAN 14. SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI TROPICALE DR VICTOR BABES BUCURESTI 15. SPITALUL CLINIC DE PSIHIATRIE PROF. DR. ALEXANDRU OBREGIA 16. SPITALUL CLINIC „PROF. DR. THEODOR BURGHELE” 17. INSTITUTUL PNEUMOLOGIE ”MARIUS NASTA” 18. SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA BUCURESTI 19. SPITALUL MILITAR DE CAMPANIE DE NIVEL ROL2 COVID-19 (ANA ASLAN) 20. SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ILFOV 21. SPITALUL CLINIC SF. MARIA 22. SPITALUL CLINIC NR.1 CF WITTING / AMBULATORIU DE SPECIALITATE GARA DE NORD 23. SPIT. CL. SF. PANTELIMON 24. SPITALUL CLINIC COLENTINA 25. SPITALUL DE PSIHIATRIE TITAN DR. CONSTANTIN GORGOS 26. SPITALUL CLINIC DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE ”PROF. DR. PANAIT SIRBU” – CAMERA DE GARDA 27. C.E.T.T.T. SF. STELIAN 28. SPITALUL DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE BUFTEA