Rusia şi-a intensificat prezenţa în Marea Neagră, iar răspunsul trimis de americani a venit cu ajutorul României. Drone MQ 9 Reaper, cele care l-au ucis pe Soleimani, au ajuns la București și își vor începe survolarea deasupra zonei Mării Negre de la Câmpia Turzii.
Hari Bucur-Marcu, expert în securitate naţională, a oferit amănunte despre cât de tensionată este situația în zona Mării Negre după ultimele acțiuni ale Rusiei, dar și după răspunsul oferit de colaborarea România-SUA.
„În primul rând informaţia ca atare, că aceste drone decolează de pe un aerodrom românesc, militar românesc, cel de la Câmpia Turzii, ceea ce este o ştire în sine, în cadrul unui exerciţiu de data asta, dar nu este o noutate. Aceste drone au mai fost prezente în România pe aceeaşi bază de la Câmpia Turzii şi anul trecut, când baza originală a lor din Polonia se afla în reparaţii, pista era în reconstrucţie. Şi atunci ele au venit în România şi de aici şi-au îndeplinit misiunile. Deci asta ar fi ştirea, că România în momentul de faţă găzduieşte din nou aceste drone, care au, într-adevăr, performanţe deosebite.
A doua ştire este că trezeşte îngrijorare, de data asta, mai ales la Moscova, prezenţa acestor drone în zonă după evenimentul pe care l-aţi evocat, cel cu uciderea unui general iranian de către o asemenea dronă, generalul aflându-se în Irak într-o maşină. Ei bine, imaginaţi-vă că sunt persoane pe diferite liste din acestea ale americanilor, inclusiv din Federaţia Rusă, în diferite faze de sancţionare a lor ca persoane pentru ce politici sau ce acţiuni au dus ele în Rusia sau în favoarea Rusiei şi, sigur, în momentul în care avem un preşedinte american care este dispus să semneze o misiune din aceasta, să /.../ o misiune din aceasta de lovire a unei ţinte, altfel legitime în momentul în care victima era de fapt catalogată drept terorist, se ridică îngrijorări.
Dar contextul este obligatoriu înainte să mă întrebaţi altceva să vă spun şi faptul că tot în luna aceasta au început şi dronele aparţinând NATO, care sunt localizate în Sicilia, au început primele teste de evaluare cu succes, ceea ce înseamnă că în curând NATO ca atare va avea dronele sale, tot din acestea, tot din provenienţă americană, drone care abia atunci ele vor servi direct România ca ţară membră NATO. Deocamdată există o cooperare între SUA şi România în care România acordă sprijin tehnic şi logistic pentru operarea dronelor de pe teritoriul României, dar nu sunt beneficiare directe ale misiunilor dronelor”, a declarat Hari Bucur, conform Radio România Actualități.