Situație dificilă la granița cu Ungaria. După ce autoritățile de la Budapesta au anunțat că înăspresc accesul pentru refugiații care intră pe teritoriul țării lor dinspre România, și șoferii de TIR întâmpină reguli severe. Din cauza controalelor amănunțite realizate de agenții de poliție de frontieră maghiari, conducătorii au de așteptat și câteva sute de minute pentru a trece granița - este cazul celor de la punctul Petea, unde, potrivit aplicației de monitorizare a timpilor de așteptare, unii au așteptat chiar și 600 de minute pentru a primi undă verde de la autorități.
Cozi uriașe de TIR-uri la graniță cu Ungaria. Agenții de frontieră maghiari verifică la sânge fiecare șofer înainte de a permite accesul pe teritoriul lor sau în afara acestuia. Controalele exigente ale ungurilor au loc în contextul în care, în doar șapte zile, pe teritoriul țării cu pricina au intrat peste 140.000 de ucraineni în dreptul cărora autoritățile de la Budapesta au înăsprit, de asemenea, condițiile de acces.
Șoferii de TIR așteaptă la cozi kilometrice la granița cu Ungaria
Miercuri seară, la granița cu Ungaria, timpul de așteptare pentru camioane la ieșire s-a prezentat astfel:
- Petea - 600 minute
- Borș - 300 minute
- Nădlac 2 - 120 minute.
La intrarea în țară, situația stă astfel:
- Borș 2 - 300 minute
- Borș - 90 minute
- Nădlac 60 minute
Trafic îngreunat pe DN 7
Astfel, traficul în zona PTF Nădlac 1, pe DN 7, este îngreunat semnificativ. Potrivit agenției de presă Mediafax, Poliția a oferit asigurări că a trimis personal în regiune pentru a dirija circulația și a redirecționa șoferii pe rute alternative.
„Recomandăm șoferilor să aibă răbdare, să amâne, dacă este posibil, plecarea sau să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei”, a mai transmis Poliția.
S-au schimbat regulile pentru refugiați
În altă ordine de idei, la frontiera Ungariei cu România s-au impus măsuri stricte și pentru refugiații ucraineni. Autoritățile de frontieră au anunțat, în primă fază, că refugiații vor avea nevoie de pașaport biometric, permis de ședere sau viză Schengen pentru a intra în Ungaria, prin România.
Budapesta a fost foarte criticată pentru impunerea regulilor cu pricina având în vedere situația de criză cu care se confruntă Europa în prezent astfel încât, nu după mult timp, Ungaria a renunțat la condițiile amintite. Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a anunțat la acea vreme că a discutat cu omologul său Peter Szijjarto pe acest subiect.
„Tocmai am discutat cu omologul meu, ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care m-a informat că în urma demersurilor României, autorităţile ungare au decis să revoce măsura anunţată anterior azi prin care cetăţenii Ucrainei fără paşapoarte biometrice nu puteau intra în Ungaria”, a transmis, la acea vreme, Bogdan Aurescu, într-un mesaj publicat pe platforma Twitter.