Evenimentul Zilei > International > Alertă la granița cu România! Situația, din ce în ce mai gravă. „Este ca jocul de-a…”
Alertă la granița cu România! Situația, din ce în ce mai gravă. „Este ca jocul de-a…”

Alertă la granița cu România! Situația, din ce în ce mai gravă. „Este ca jocul de-a…”

Protestatarii din Bulgaria şi-au intensificat vineri noaptea presiunea asupra guvernului, după ce au amplasat baraje şi mai mari, au instalat corturi şi au aruncat cu ouă şi roşii în sediul guvernului din capitala Sofia, informează DPA.

Protestatarii au blocat din nou drumurile cu mobilier stradal şi containere de gunoi, la trei intersecţii importante care fuseseră anterior deblocate de poliţie.

Traficul a fost obstrucţionat de tabere ilegale ale protestatarilor care au blocat drumuri, iar sute de locuitori s-au plâns de aceste blocaje care durează de câteva săptămâni.

Peste 20 de corturi au fost îndepărtate vineri dimineaţa din cele trei intersecţii principale din Sofia, unde au fost amplasate în urmă cu o săptămână fără autorizaţie, cu scopul de a bloca traficul, a anunţat poliţia.

„Nu vom permite noi blocări ale intersecţiilor”, a declarat Toni Todorov, şeful adjunct al poliţiei.

Doisprezece protestatari au fost arestaţi şi amendaţi la Sofia. O organizaţie a făcut apel imediat la noi proteste după înlăturarea corturilor.

Poliţia a înlăturat blocaje similare în oraşele Varna şi Plovdiv, precum şi un blocaj de pe o autostradă din sudul ţării.

„Dacă ei (poliţia) ne evacuează (taberele de corturi), le vom amplasa din nou”, a declarat un protestatar la postul de televiziune bTV din Sofia. „Este ca jocul de-a şorecele şi pisica”, a adăugat un altul.

De o lună de zile protestatarii cer demisia premierului conservator Boiko Borisov. Demonstranţii, susţinuţi de preşedintele socialist Rumen Radev acuză guvernul de corupţie şi de legături cu oligarhii. Executivul, o coaliţie naţionalist-conservatoare aflată la putere din 2017, a declarat că nu va demisiona la presiunea străzii.

Premierul bulgar Boiko Borisov, ţinta protestelor de aproape o lună, a lăsat să se întrevadă miercuri posibilitatea retragerii sale de la conducerea cabinetului de miniştri dacă aceasta ar permite majorităţii partidului său să se menţină la guvernare până la viitoarele alegeri la termen din mai 2021, potrivit France Presse.

„Dacă eu sunt problema, ei bine plec chiar acum”, a afirmat liderul conservator, aflat la putere de aproape zece ani, în cadrul unei reuniuni ce a adunat la Sofia 4.000 de reprezentanţi ai partidului său, GERB.