Evenimentul Zilei > International > Alertă internațională! Franța și Italia intervin împotriva lui Erdogan. Totul pornește de la petrol
Alertă internațională! Franța și Italia intervin împotriva lui Erdogan. Totul pornește de la petrol

Alertă internațională! Franța și Italia intervin împotriva lui Erdogan. Totul pornește de la petrol

Ministrul grec al Apărării, Nikos Panagiotopoulos, a declarat faptul că o fregată franceză va ajunge în scurt timp în zona blocului 7 al Zonei Economice Exclusive a Ciprului (ZEE), acolo unde gigantul energetic francez Total deține o concesiune de explorare petroliferă împreună cu compania Eni din Italia.

CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, a declarat joia trecută că Eni nu va fora după petrol în largul insulei Cipru dacă acest lucru înseamnă că trebuie să aibă de-a face cu nave de război. Turcia a poziționat nava de explorare petrolieră  Yavuz, însoțită de două nave de război, în zona blocului 7 în urmă cu o săptămână, acțiune care a fost condamnată de către UE și de către restul comunității internaționale inclusiv de către SUA și Rusia.

Într-un interviu acordat canalului  de televiziune grec Skai-TV, Panagiotopoulos a declarat că omologul său francez Florence Parly l-a informat că Franța a trimis deja o fregată, care este așteptată să ajungă în scurt timp în zona blocul 7. Aceștia au discutat despre posibilitatea ca și Italia să trimită o fregată.

„Companiile franceze și italiene au primit licență pentru foraje exploratorii în blocul 7”, a declarat Panagiotopoulos, adăugând totodată că Europa trebuie să-și protejeze „liniile roșii”, care sunt încălcate de Turcia.

„Nu sugerez să mergem la război […]. Spun doar că Europa trebuie să arate cumva că nu poate tolera acest tip de comportament, că există anumite linii roșii. Fregatele trimise de către Franța și Italia la blocul 7 reprezintă un prim pas. Trebuie să așteptăm și să vedem ce fel de efect de descurajare va avea această mișcare ”, a adăugat acesta.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.