CEO-ul Eni, Claudio Descalzi, a declarat joia trecută că Eni nu va fora după petrol în largul insulei Cipru dacă acest lucru înseamnă că trebuie să aibă de-a face cu nave de război. Turcia a poziționat nava de explorare petrolieră  Yavuz, însoțită de două nave de război, în zona blocului 7 în urmă cu o săptămână, acțiune care a fost condamnată de către UE și de către restul comunității internaționale inclusiv de către SUA și Rusia.

Într-un interviu acordat canalului  de televiziune grec Skai-TV, Panagiotopoulos a declarat că omologul său francez Florence Parly l-a informat că Franța a trimis deja o fregată, care este așteptată să ajungă în scurt timp în zona blocul 7. Aceștia au discutat despre posibilitatea ca și Italia să trimită o fregată.

„Companiile franceze și italiene au primit licență pentru foraje exploratorii în blocul 7”, a declarat Panagiotopoulos, adăugând totodată că Europa trebuie să-și protejeze „liniile roșii”, care sunt încălcate de Turcia.

„Nu sugerez să mergem la război […]. Spun doar că Europa trebuie să arate cumva că nu poate tolera acest tip de comportament, că există anumite linii roșii. Fregatele trimise de către Franța și Italia la blocul 7 reprezintă un prim pas. Trebuie să așteptăm și să vedem ce fel de efect de descurajare va avea această mișcare ”, a adăugat acesta.