Telefonul a devenit atât de prezent și necesar în viețile noastre încât nici nu mai realizăm când suferim din cauza lui. Folosirea greșită a unui telefon cauzează multe probleme de sănătate, dar doctorii anunță că le putem evita dacă le respectăm sfaturile.
Așadar, dacă apare o durere la cot sau la gât, sunt șanse mari ca acestea să aibă legătură cu propriul telefon. Cu utilizarea greșită a acestuia, mai exact. În acest context este importantă și cât timp ne folosim telefonul într-o zi.
Ideal ar fi să vorbim la telefon și atât, dar cine mai poate face asta într-o eră în care un smartphone este ca un computer și totodată un televizor în miniatură?
„Corpul uman nu a fost creat pentru a fi aplecat înainte atât de mult timp și nici pentru ca noi să stăm cu telefonul la ureche, cât este ziua de lungă″, a declarat Jaime Quinn, specialist în terapie fizică.
Cea mai frecventă durere cauzată de folosirea excesivă a telefonului rămâne cea de la degetul mare. Oamenii folosesc degetul mare pentru a scrie sau a derula imaginile atât de des încât nici nu realizează când se intalează durerea.
Jaime Quinn recomandă celor care nu scapă de această durere să meargă la medicul de familie. Pe locul doi în topul durerilor provocate de folosirea îndelungată a unui smartphone se află durerea de gât.
Durerea apare când stăm aplecați prea mult timp cu telefonul în mână
Aici se ajunge mai ales pentru că stăm aplecați pentru a scrie sms-uri. Sau stăm aplecați când circulăm cu mijloacele de transport în comun și vrem să citim o știre sau să vedem un videoclip.
„Am mulți pacienți care se plâng din cauza durerilor de gât generate de o postura proastă, care are legătură cu folosirea mobilului″, a explicat dr. Kenneth K. Hansraj, chirurg într-un spital din New York (SUA).
El a descoperit că privitul în jos, la mobil, pune o presiune imensă pe coloana vertebrală, astfel încât apare durerea la gât. „Cu timpul, gâtul începe să te doară, iar mușchii pot fi cuprinși de spasme și, în cele din urmă, oasele încep să-și schimbe structura″, a spus chirurgul.
Pentru a evita această problemă, el a recomandat să aducem telefonul la nivelul ochilor, astfel încât să nu ne mai aplecăm capul. „Oamenii uită să își folosească mobilitatea ochilor, poți privi în jos fără să-ti apleci întreg capul″, a completat dr. Hansraj. Probleme apar și la cot, mai ales dacă este menținut mult timp într-o poziție flexată.
Atenție la poziția fixă a mâinii
Asta se întâmplă în special când ținem telefonul în fața ochilor. În plus, multe persoane stau cu mâna într-o poziție fixă în timp ce scriu mesaje, iar asta afectează mușchii antebrațului.
De aici până la durerea cotului nu mai este mult. Recomandarea este să schimbăm cât mai des mâna în care ținem dispozitivul. „Când îți apleci gâtul și umerii înainte, mușchii din față se contractă în timp ce mușchii spatelui încep să slăbească, așa că din punct de vedere muscular creezi dezechilibru odată cu trecerea timpului", a spus Quinn, conform noi.md.
Așadar, este foarte important ca în timpul să fim atenți la postură când vorbim la telefon. E bine să ținem spatele drept și să avem umerii trași ușor înapoi. De asemenea, e indicat să nu stăm cocoșați. „Adesea, oamenii încep să facă schimbări abia după ce durerile nu le mai dau pace", a remarcat Dr. Hansraj.