Nitin Kumar, bioinformatician la Wellcome Trust Sanger Institute, Marea Britanie, a dat publicităţii rezultatele unui raport în care precizează că bacteria Clostridium difficile evoluează într-o nouă specie, o superbacterie care proliferează pe baza regimului alimentar.
Aceasta de dezvoltă în produsele bogate în zahăr şi produce spori care se răspândesc în condiţii de igienă insuficientă, prin contact cu materii fecale şi este întâlnită în special în toalete, băi şi pe suprafeţele pe care oamenii le ating fără a se fi spălat pe mâini după ce folosesc toaleta.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, bacteria este foarte rezistentă la dezinfectanţii folosiţi în mod obişnuit în spitale.
Pacienţii care iau antibiotice se confruntă cu cel mai ridicat risc de a suferi stări diareice provocate de bacteria C. difficile, pentru că antibioticele atacă şi distrug nediferenţiat bacteriile sănătoase din sistemul digestiv, deschizând calea pentru formarea de colonii de C. difficile.
Cercetătorii au analizat şi au comparat ADN-ul acestor diferite tulpini şi au ajuns la concluzia că bacteriile C. difficile sunt în curs de evoluţie în două specii distincte.
Nu este ceva neobişnuit pentru bacterii să evolueze, iar „de această dată putem observa factorii responsabili de această evoluţie", susţine Kumar.
Una dintre speciile emergente ale acestei bacterii, C. difficile clade A, este specia care se răspândeşte cel mai bine în mediul intraspitalicesc. Echipa a descoperit că această bacterie apare cu o frecvenţă de 70% în mostrele culese de la pacienţi.
Conform concluziilor oamenilor de ştiină, pacienţii infectaţi cu C. difficile clade A ar trebui să aibă în vedere trecerea la diete sărace în zaharuri, iar spitalele ar trebui să opteze pentru alte produse dezinfectante, potrivit dcnews.ro