Ministerul Sănătății trage alarma! În primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe! 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Anul trecut, în toată țara, au fost înregistrate doar 7 cazuri de rujeolă!
„Comparativ cu anul 2015, creșterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces”, subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății.
Ministerul Sănătății condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor și arată că explozia cazurilor de rujeolă este efectul direct al acestora. Cu atât mai mult cu cât în România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
„Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
VEZI unde sunt cele mai multe cazuri de RUJEOLA, cum se răspândește boala și care sunt simptomele ei, pe premium.evz.ro
„Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, mai precizează sursa citată.
De aceea, apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a „respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an”.
Distribuția cazurilor pe județe:
- la granița dintre judetele Bistrița Năsăud și Cluj (219 cazuri)
- în județul Mureș (145 cazuri)
- în județul Arad (113 cazuri, din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an)
- în județul Timiș (71 cazuri, din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an)
- în județul Suceava (27 cazuri)
- în județul Brașov (33 cazuri)
- în județul Sălaj (7 cazuri)
- în județul Hunedoara (14 cazuri)
- în județul Caraș - Severin (13 cazuri)
- în județul Alba (3 cazuri)
De asemenea, potrivit datelor oficiale, cazuri sporadice de rujeolă au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din București (4 cazuri) și din județele:
- Bacău (3 cazuri)
- Bihor (1 caz)
- Constanța (3 cazuri)
- Dâmbovița (2 cazuri)
- Giurgiu (1 caz)
- Mehedinți (1 caz)
- Neamț (2 cazuri)
- Olt (2 cazuri)
- Sibiu (3 caz)
- Vaslui (1 caz)
Reprezentanții MS explica faptul că sintagma „cazuri sporadice” înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv, în regiunile afectate au fost recuperați la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.
Ce este rujeola
Confundată adesea cu rubeola, rujeola este o boală mult mai gravă decât aceasta. Denumirea populară de „pojar” arată care sunt principalele simptome: erupția ca de pe piele și febră foarte mare, de până la 40,5 grade Celsius. Singurul mijloc de protecție eficient este vaccinul ROR, care se face copiilor până la vârsta de un an!
La fel ca mai toate bolile copilăriei, rujeola are origine virală. Virusul care provoacă rujeola este strâns înrudit cu cele ale pestei bovine și al răpciugii canine. Poartă numele de virus rujeolic și face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae, din care se trag și virusul urlian (cel care provoacă oreionul), cel sincițial respirator (cauză a majorității infecțiilor respiratorii servere) și virusurile parainfluenzae (care duc la apariția răcelilor).
Cum se răspândește rujeola
Calea clasică de transmitere este prin picăturile de salivă și prin secrețiile nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur atunci când tușește, strănută sau vorbește. În cazuri rare, se poate transmite și indirect, prin contactul cu diferite obiecte contaminate (precum jucării, la copii), deși virusul rujeolic supraviețuiește cel mult două ore în aer sau pe suprafețe și este sensibil la soluțiile de curățare, căldură și ultraviolete.
În schimb, virusul rujeolic rezistă foarte bine la frig, el putând fi conservat ani de zile la -70 grade C. Din aceste motive, virusul este mult mai activ în lunile reci și cu soare puțin, perioadă în care numărul cazurilor crește.
Problema e că acest virus este extrem de contagios. Potrivit experților, dacă iei contact cu o persoană bolnavă probabilitatea de a contamina este mai mare de 95%. Asta, în mod special, pentru faptul că în primele două zile de la contaminare, înainte de apariția simptomelor, bolnavul este extrem de contagios, distribuind virusul fără să bănuiască.
În celelalte 5-7 zile de după apariția erupției, când bolnavul este, d eregulă, izolat la domiciliu, posibilitatea de a transmite virusul este mai mică.
Grupul de vârstă cel mai frecvent afectat, înainte de introducerea vaccinării antirujeolă în programul național obligatoriu, era format de copii de până în 8-9 ani, cu vârf de incidență între 2 și 5 ani. Totuși, anul acesta numărul cazurilor a explodat, de vină fiind părinții care pleacă urechea la tot felul de campanii antivaccinare și nu-și mai imunizează pruncii, spune Ministerul Sănătății.
Care sunt simptomele bolii
Din momentul în care ai contactat virusului, perioada de incubație a acestuia este între 7 și 18 zile. În general, debutul bolii este brusc și virulent. În această primă fază, bolnavul face febră mare, este indispus, manifestă inapentența, are durerile de cap și semnele unei infecții respiratorii. Adică îi curge nasul, ochii îi lăcrimează abundent, are dureri în gât și este răgușit, i se înroșesc și se umflă amigadelele, are o tuse uscată sau, dimpotrivă, productivă.
Faza a doua a bolii se declanșează după 24-48 de ore de la apariția febrei. Este momentul când bolnavului i se înroșește mucoasa bucală, apar mici puncte sângerande pe ea (se numesc pichete), ceea ce îi afectează tractul digestiv și-i pot declanșa vărsături și diaree. Din acest motiv, îi e din ce în ce mai greu să mănânce. De asemenea, pe limbă îi apar depozite albicioase cu margini roșii, i se umflă ganglionii ( mai ales cei de sub bărbie și din lateralele gâtului), îi apar mici pete albicioase în gură, pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor, iar febra poate crește, existând riscul să apară convulsii febrile.
Temperatura mare se menține și în cea de-a treia fază a bolii până după apariția erupției pe piele, după care scade ușor.
Petele pe piele au diferite dimensiuni, sunt neregulate, au culoarea roz sau roșu. Apar, de obicei, în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi se extind pe față, pe gât, urmând ca în 2-3 zile să acopere tot corpul.
Erupția durează în general între 3 și 5 zile și poate fi însoțită de o ușoară mâncărime.
Rujeola poate da complicații severe
Este considerată boala eruptivă cu cele mai multe complicații. Poate da suprainfectări la nivelul sistemului respirator (gen laringită, bronșită, pneumonie, bronhopneumonie etc.), dar poate afecta și inima pacientului (miocardită, pericardită), sau poate duce la conjunctivite purulente, stomatite, otite, oto-mastoidite sau chiar encefalită. Netratată, rujeola ucide!