Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat starea de urgenţă în oraşul Norilsk, din regiunea arctică, după o scurgere masivă de produse petroliere într-un râu şi l-a mustrat într-o intervenţie televizată pe un demnitar local pentru reacţia întârziată a autorităţilor, informează Reuters şi dpa.

La 29 mai, cel puţin 20.000 de tone de combustibil s-au deversat accidental într-un râu şi în sol în nordul îndepărtat al Rusiei, caz care a produs îngrijorare în rândul ecologiştilor şi al localnicilor. Potrivit agenţiei de stat ruse pentru protecţia mediului, 15.000 de tone de produse petroliere s-au scurs în râu, iar alte aproape 6.000 de tone în subsol.

Putin a spus că susţine propunerea de declarare a stării de urgenţă în zona afectată, întrucât astfel sunt facilitate operaţiunile de curăţare.

Imaginile din satelit publicate de ONG-ul ecologist WWF prezintă zone mari roşii, provocate de combustibil, care acoperă râul local Ambarnaia. Pe reţelele de socializare, mai mulţi localnici au postat videoclipuri care arată părţi ale cursului de apă poluate.

Oraşul industrial Norilsk este construit în întregime pe permafrost, ameninţat de topirea gheţii provocată de schimbările climatice.

Şeful statului rus s-a arătat şocat să descopere că autorităţile locale au aflat despre poluare abia la două zile după accident, din social media, criticându-l pe guvernatorul regiunii, Aleksander Uss, într-o intervenţie transmisă în direct de posturile de televiziune ruse.

Norilsk, un oraş îndepărtat, cu o populaţie de 180.000 locuitori şi situat la 300 km dincolo de Cercul Polar, este construit în jurul companiei Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel şi paladiu.

Amintim că referendumul care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 se va ține la 1 iulie. Liderul de la Kremlin a anunțat această dată la finalul unei reuniuni prin videoconferință, difuzată pe larg la televizor, cu responsabili politici, electorali și de sănătate, președintele explicând că dorește să se asigure că nimic nu împiedică organizarea votului , fie că este vorba despre situația epidemiologică, chestiuni logistice și legale, dar și de examenele de bacalaureat din Rusia.