Evenimentul Zilei > International > Alertă în America! Un satelit Tv stă să explodeze
Alertă în America! Un satelit Tv stă să explodeze

Alertă în America! Un satelit Tv stă să explodeze

Unul din sateliții operatorului de televiziune americane DirecTv riscă să explodeze, dacă nu este îndepărtat.

DirecTv a solicitat autorităților o autorizație pentru a putea îndepărta satelitul care se află pe orbita geostaționară, la aproximativ 36.000 km de Pământ. Se pare că acesta are probleme la baterii și poate exploda în orice moment.

„Există un risc major ca aceste baterii să explodeze”, a scris DirecTV. Din 25 februarie, satelitul va fi în umbra pământului iar bateriile deteriorate vor încerca să se reîncarce. Asta ar putea provoca explozia.
„O anomalie majoră a provocat daune termice importante și ireversibile bateriilor Spaceway 1”, a informat DirecTv Comisia federal pentru comunicații (FCC).

Scopul operatorului este acela de a evacua satelitul cât mai rapid la 300 km distanță de orbita geostaționară. Totodată, acesta vrea să golească în spațiu o parte a celor 73 kg de carburant aflat la bord, dar totul este contra cronometru. Nu este timp pentru a fi golit tot carburantul Astfel, a cerut o excepție de urgență în condițiile în care reglementările cer golirea completă a satelitului înainte de scoaterea sa de pe orbită.

Explozia unui astfel de satelit ar putea crea mii de reziduuri și ar afecta alți sateliți.

Spaceway 1 a fost lansat în aprilie 2005 și are o greutate de crca 3.700 kilograme la finalul vieții, potrivit unei fișe vechi a Boeing, constructorul. Cu panourile solare deschise, are 41 de metri lungime și 7 metri lățime, potrivit AFP.