Veste foarte importantă pentru milioane de români: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis vineri că valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu 7 ani.
„Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.
Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată într-un comunicat al CNAS transmis Agerpres.
Practic, reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru aproximativ 4,2 milioane de carduri.
În anul 2021 ar fi urmat să expire alte 10 milioane de carduri. Astfel, preşedintele CNAS, Adela Cojan, a declarat că se fac economii de peste 30 de milioane de euro.
„Soluţia de prelungire a certificatelor inscripţionate pe cardurile naţionale va face economii substanţiale, de peste 30 de milioane de euro, binevenite în perioada dificilă pe care o traversăm.
Există o presiune financiară suplimentară în sistemul de sănătate determinată de pandemie”, a spus Cojan.
În ceea ce priveşte costurile acestei soluţii, trebuie spus că ele se ridică la aproximativ 550.000 de lei.
Dacă cele 14,2 milioane de carduri de sănătate ar fi fost retipărite, costurile totale s-ar fi ridicat la 165,4 de milioane de lei.
De asemenea, hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătăţii pentru anii 2020 - 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă.
Un impact pozitiv va fi înregistrat şi la bugetul Fondului naţional de asigurări sociale de sănătate, menţionează CNAS.
„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicaţiei furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat şi îl va înlocui fără nicio intervenţie a furnizorului”, a adăugat CNAS.
„Cardul naţional este un card electronic, distinct de cardul european si poate fi utilizat numai pe teritoriul României
Informaţiile minime care pot fi accesate de pe cardul naţional de asigurari sociale de sanatate sunt urmatoarele:
a) numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului;
b) codul unic de identificare in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
c) numarul de identificare al cardului naţional.
Cardurile nationale se tiparesc (emit) din oficiu,prin extrageri periodice din registrul national de evidenta al asiguratilor. Comenzile se dau centralizat, la nivel national, catre Imprimeria nationala, iar personalizarea se face de catre Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice (Centrul Naţional Unic) din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte (HG 900/2012), pentru persoanele care implinesc varsta de 18 ani si/sau cele care dobandesc calitatea de asigurat, asiguratii urmand a le primi prin intermediul serviciilor postale.
Factorii postali au obligatia sa va caute de doua ori la domiciliu, sa va lase avize de prezentare si sa va inmaneze cardurile numai pe baza de semnatura si act de identitate(al Dvs.sau al persoanei desemnate de Dvs. sa va reprezinte).
Este interzis ca acestia sa inmaneze cardurile unor terti, fara ca acestia sa fie imputerniciti de Dvs, sau sa le lase in cutiile postale.
Actele normative nu prevad un termen de emitere a cardului national fata de data implinirii varstei de 18 ani si/sau cea a inregistrarii in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Asiguraţii carora nu li s-a emis (tiparit) cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestui document, in baza calitatii de asigurat, urmare verificarii efectuate de catre furnizori aici: http://www.cnas.ro/casmb/page/verificare-asigurat.html”, se arată pe cnas.ro.