Alertă de praf saharian peste România. Ce zone sunt afectate

Praf saharian. Sursa foto: 243666928 © Miguel Perfectti | Dreamstime.com

Miercuri, ANM a emis avertizări cu privire la intrarea unei mase de aer care conține particule de praf saharian deasupra teritoriului României. Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele și intervalele cu ploaie.

Alertă de praf saharian emisă de ANM

„În perioada 27 martie, ora 12 – 28 martie, ora 22, circulaţia aerului se va menţine predominant sud-vestică şi va favoriza pătrunderea unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, concentraţii mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice şi estice”, a anunțat ANM într-un comunicat de presă.

În cursul nopții de joi spre vineri, se preconizează că masa de aer încărcată cu particule de praf saharian va părăsi aria geografică a României și se va deplasa deasupra Mării Negre și Ucrainei, conform informațiilor furnizate de sursa citată.

În ce zone se va observa depunerea de praf saharian

Conform meteorologilor, ploile vor fi predominant prezente în regiunile de vest, sud-vest, centrul și nordul teritoriului.

„Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie”, a mai transmis ANM.

Potrivit meteorologilor, se prognozează vânt puternic și ploi în cea mai mare parte a teritoriului țării până vineri seară, iar două avertizări de cod galben au fost emise în acest sens. În regiunile montane, se anticipatează rafale de vânt care vor depăși 90 de kilometri pe oră.

Praf saharian. Sursa foto Pixabay.

Fenomenul poate apărea în orice moment al anului

Fenomenele de praf saharian pot apărea în orice moment al anului, dar manifestarea lor este influențată de sezon explică specialiștii.

În perioada de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei, stratul de aer saharian transportă praful la înălțimi mai mari în atmosferă, spre vest, peste Oceanul Atlantic, și poate influența formarea și intensitatea ciclonilor tropicali.

Pe de altă parte, explică specialiștii, praful care se dispersează de pe continent în timpul iernii și primăverii tinde să rămână la altitudini mai joase și este purtat de vânturile de nord-est către centrul continentului, dar și către alte regiuni din Europa.

Problemele respiratorii şi cardiovasculare

Acest praf saharian poate afecta sănătatea oamenilor agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie. Deoarece reduce randamentul panourilor solare.

Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către  public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro