Alertă de gradul zero la granița cu România! S-a depistat un focar uriaș. Se pregătesc de ce-i mai rău

Sursă: Arhivă EVZ

Alertă de gradul zero la granița cu România! DSVSA Satu Mare a anunţat că un nou focar de gripă aiară a fost depistat în Ungaria, chiar în apropierea graniţei cu România.

În Ungaria s-a depistat un focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat foarte aproape de graniţa de vest a României. Focarul de  gripă aviară a fost confirmat într-o fermă comercială de rațe, aproape de localitatea Csengerujfalu.

DSVSA Satu Mare atenţionează crescătorii de păsări din judeţ, că Ungaria a notificat în data de 18.01.2022 confirmarea a încă unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puţin de 10 km de graniţa României, lângă localitatea Csengerujfalu din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Focarul a fost confirmat la o ferma comerciala de rate cu un efectiv de 37.462 capete

Conform coordonatelor, în zona de supraveghere – 10 km, intră şi localităţi de pe raza judeţului Satu Mare, respectiv:  Oar, Traian, Boghiş, Dacia, Doba şi Păulian. Şi pe lângă  toate acestea, la această dată, mai evoluează 2 focare Pestă Porcină Africană, în localităţile Petea, Beltiug, daor în acest an au fost stinse 32 de focare, de Pestă Porcină Africană.

Conform Regulamentului U.E. 65/2022, în această perioadă mai evoluează Pestă Porcină Africană în Germania, Estonia, România, Grecia, Slovacia, Ungaria, Lituania.

Continuă controalele efectuate în traficul rutier, de către inspectorii DSVSA Satu Mare şi cadre delegate din cadrul IPJ şi Poliţia de Frontieră, pentru a verifica comerţul şi transportul ilicit de animale, pentru a preveni apariţia de cazuri de Pestă Porcină Africană şi Gripă Aviară în judeţul nostru. În urma acestor controale, nu au fost depistaţi până la această oră purcei neidentificaţi, neînregistraţi, pui, galinacee sau palmipede, fără  documente sanitare veterinare însoţitoare, se arată în comunicat.

Autorităţile maghiare au ucis toate păsările de la fermă

Toţi crescătorii de păsări din judeţ, atât cei care deţin exploataţii profesionale avicole cât şi crescătorii de păsări particulari, sunt atenţionaţi să-şi înăsprească măsurile de biosecuritate, în exploataţiile pe care le deţin.

În acelaşi timp toţi cetăţenii judeţului sunt rugaţi, să anunţe imediat la DSVSA Satu Mare şi/sau Inspectoratul Judeţean de Poliţie, comerţul ilicit cu porci vii/purcei, păsări vii, cu carne sau produse din carne provenite de la aceste specii, efectuate cu şi din autovehicule, indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora.

A fost daună totală pentru proprietarul fermei, una destul de mare care număra 37.462 de păsări. Autorităţile maghiare au iniţiat masurile de urgenţă, inclusiv uciderea întrgului efectiv de păsări şi implementarea conformă a zonelor de protecţie şi supraveghere, aferente noului focar, scrie informatia-zilei.ro.