Miercuri, Cuba a anunţat că unităţi militare ale Statelor Unite s-au deplasat în Caraibe pentru a pregăti o „agresiune” şi „aventură militară” împotriva Venezuelei, „deghizată în intervenţie umanitară”.
În Venezuela, preşedintele Adunării Naţionale Juan Guaido s-a proclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie după ce Parlamentul l-a declarat pe Maduro „uzurpator” din cauza realegerii sale considerate frauduloase de către opoziţie şi o mare parte a comunităţii internaţionale. Guaido a fost recunoscut ulterior de circa 50 de ţări, cu Statele Unite în frunte.
Miercuri, Juan Guaido a luat controlul asupra Citgo, filiala companiei petroliere venezuelene PDVSA în SUA.
Preşedintele american Donald Trump a reafirmat miercuri că ia în calcul „toate opţiunile” cu privire la Venezuela, subliniind că preşedintele Nicolas Maduro comite o „greşeală teribilă” împiedicând ajutorul umanitar internaţional să intre în ţară.

2,3 milioane de locuitori, potrivit ONU, au ajuns în exil, fapt ce evidențiază proporțiile crizei economice cu care se confruntă Venezuela. Confruntarea dintre Maduro şi Guaido pe tema ajutorului umanitar blocat de armata venezueleană la graniţele ţării nu face decât să o adâncească. Guaido a asigurat că ajutorul va intra pe 23 februarie.

 

Te-ar putea interesa și: