Scenariu sumbru privitor la votul din diapora pentru prezidențiale. Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a solicitat un raport privind organizarea alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie peste hotare, potrivit unui raport al MAE existând pericolul formării de cozi, potrivit digi24.ro.

Iulian Ivan, responsabil pentru alegerile din diaspora a declarat :

,,Mesajele venite de la misiuni au conturat o listă neexhaustivă de posibili factori care pot impieta negativ asupra derulării în cel mai bun mod a procrsului de votare în străînătate. O parte din membrii secțiilor de votare nu sunt acreditați pentru a îndeplini funcția de operatori de calculator,fiind astfel în imposibilitatea de a opera tabletele din secții. Riscul că unii membri, în special din rândul celor desemnați de partidele politice, să nu se prezinte sau să nu își îndeplinească atribuțiile sau să părăsească birourile secțiilor de votare în timpul procesului electoral. Există, în special în cazul cu număr mic de membri identificați, inclusiv riscul neîntrunirii la momentul deschiderii secțiilor sau la orice alt moment pe parcursul procesului electoral a numărului minim legal de membri pentru funcționarea acestora. În cazul în care fluxul de alegători nu va fi constant în cele trei zile, există posibilitatea de a se crea cozi.”.

În diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare pentru alegerile prezidențiale, lista completă a secțiilor din diaspora dar și o hartă interactivă a acestora putând fi vizualizate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Votul pentru alegerile prezidențiale are loc în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, în prima zi , respectiv vineri, românii din Diaspora putând vota ,la cele 835 de secții, începând cu ora locală 12:00. Votul pentru prezidențiale, în zilele de 8 și 9 noiembrie, va începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Alegătorii care la ora 21:00 se află în sediul secției de votare, dar și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intră în secția de vot, pot vota până la ora 23:59.