ALERTĂ! Apă contaminată cu BACTERIA UCIGAȘĂ E-COLI. Măsuri de URGENȚĂ ale autorităților

În urma unei acțiuni demarate de Direcția de Sănătate Publică, s-a descoperit prezența bacteriei Escherichia Coli în apa potabilă a unui județ din România. Autoritățile au făcut descoperirea după ce în urmă cu câteva zile, un bărbat a ajuns în stare gravă la spital după ce consumase apă de acolo.

Autoritățile din Vaslui au alertat localnicii și au pus afișe cu avertismente la fântânile contaminate, însă, potrivit sursei citate, oamenii le ignoră, informează vremeanoua.ro.

”Direcția de Sănătate Publică a recoltat și analizat în cadrul laboratorului propriu, din punct de vedere fizico-chimic, cât și bacteorologic, 3 surse de apă de pe ruta Crasna-Huși, amplasate pe domeniul public al comunelor Oltenești și Crețești. În cursul anului 2018, de la cismeaua Troița Popasul Moldovenilor s-au prelevat trei probe de apă (în 17.01.2018, în 29.01.2018 și în 27.07.2018) din care la ultima probă, conform raportului de încercări nr. 2715/30.07.2018, s-au constatat valori necorespunzătoare la parametrii nitrați (74,30 mg/litru față de limita maximă admisă care trebuie să fie de 50 mg/litru) și la paramentrii microbiologici bacili coliformi (21 UFC/100 ml față de 0 UFC/100ml), E.coli (3 UFC/100ml față de 0 UFC/100ml), Enterococ (12 UFC/100ml față de 0 UFC/100 ml).

Proba de apă prelevată în data de 27.07.2018 de la cișmeaua Fata cu Ulciorul corespunde microbiologic, fizico-chimic și senzorial, conform raportului de încercări nr. 2714/30.07.2018. Proba de apă prelevată de la cișmeaua Troița Calea Ferată Crețești este neconformă cu legislația în vigoare, constatându-se valori peste limita maximă admisă la indicatorii nitrați (63,79 mg/litru), coliformi totali (62 UFC/100ml), E.coli (2 UFC/100ml) și enterococi (7 UFC/100ml). Ca urmare a acestor rezultate s-au notificat primăriile Oltenești și Crețești în legătură cu parametrii neconformi și s-au transmis recomandările pentru remedierea acestora”, au transmis reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

E.coli, bacteria care poate provoca decesul

Efectele bacteriei E.coli asupra organismului pot fi destul de severe, mai ales în cazul copiilor. În opinia medicilor, efectele devastatoare ale acestei bacterii pot fi prevenite prin reguli stricte de igienã. Microbul se poate transmite pe calea aerului, precum si prin folosirea mâinilor contaminate si nespãlate la diferite activitãti. Mai mult, ne putem infesta cu E.coli si în cazul în care consumãm fructe si legume nespãlate si care sunt, de asemenea, contaminate cu aceastã bacterie. Simptomatologia infectiei cu E.coli este una specificã bolilor digestive. Este vorba despre febrã foarte mare, care variazã între 38 – 39 grade Celsius, vãrsãturile alimentare, precum si colicile intestinale. În ceea ce priveste modalitatea prin care putem tine la distantã aceastã bacterie ucigasã, medicii specialisti sustin cã putem preveni o eventualã îmbolnãvire prin igiena corespunzãtoare. Cea mai la îndemânã metodã este spãlarea mâinilor atunci când folosim toaleta sau ne jucãm cu animalele de companie