Alertă alimentară în UE. Un aliment foarte consumat, risc enorm

Sursă: Igor Bukhlin | Dreamstime.com

Alertă alimentară în Uniunea Europeană după ce autoritățile au descoperit că un aliment foarte consumat este contaminat cu mercur. Este vorba despre tonul din conserve.

Conservele de ton sunt contaminate cu mercur potrivit unui raport publicat de ONG-urile Bloom și Foodwatch. Acestea solicită magazinelor și autorităților publice să ia măsuri.

Alertă alimentară în Europa

ONG-urile au realizat un studiu pe conservele deton comercializate în cinci state europene. Acestea au lansat o alertă alimentară după ce au constatat că toate produsele analizate sunt contaminate cu această substanță nocivă. Cele două organizații au cerut autorităților să ia măsuri, inclusiv de reducere a limitelor autorizate.

„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia) și le-a testat un laborator independent: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, arată investigația realizată de ONG-ul Bloom, potrivit AFP.

Organizația atrage atenția că mai mult de jumătate din conservele de ton conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg. În mod normal, limitele sunt stabilite la 1 mg/kg pentru greutatea materiei prime proaspete. Însă reglementările nu spun nimic despre cantitatea de mercur din conserve. În acest context studiul ar trebui să pună autoritățile în alertă.

„Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, afirmă sursa citată.

Conservă cu ton Sursa foto: X

Sănătatea oamenilor este în pericol

Cele două ONG-uri care au lansat această alertă atrag atenția asupra pericolului pentru sănătatea umană. Tonul este una dintre speciile cele mai contaminate. Acest pește are o toleranță maximă admisă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate. Astfel, pentru cele două ONG-uri nu există motive care să justifice aceast toleranță.

Mercurul este prezent în special în depozitele atmosferice provenite de la centralele pe cărbune. Substanța este clasificată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) drept una dintre cele zece substanțe care prezintă mari probleme de sănătate publică. În ocean, mercurul se amestecă cu bacteriile și este transformat în metilmercur, un derivat și mai toxic.

Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru a pune autoritățile de sănătate publică din toate statele în alertă.

„Mercurul elementar și metilmercurul sunt toxice pentru sistemul nervos (…); pot fi observate tulburări neurologice și comportamentale după expunere”, precizează OMS.

Ton pescuit Sursa foto: Wikipedia

Alertă de sănătate publică în mai multe state

Problemele de sănătate ridicare de contaminarea tonului cu mercur au provocat scandaluri în mai multe state. În Franța consumatorii s-au pus în alertă din cauza mărcii Petit Navire. Aceasta a făcut obiectul mai multor critici din cauză că una dintre conservele distribuite conținea 3,9 mg de mercur la kilogram.

Cele două ONG-uri califică această situație un scandal de sănătat publică și cer măsuri urgente. Ele solicită Comisiei Europene să ia în considerare această alertă și să se alinieze la cel mai strict nivel maxim stabilit pentru alte specii de pește, 0,3 mg/kg.

„Cerem autorităților publice să înăsprească reglementările, fără întârziere, pentru ca distribuitorii să vândă numai produse sub pragul cel mai protector (pentru consumator)”, a spus Camille Dorioz, director de campanii la Foodwatch.