Alertă alimentară în România! Loturi retrase cu un produs contaminat. Alimentul conține substanțe cancerigene

Alimente market Sursă: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Alertă alimentară în România. Mai multe produse contaminate cu o substanță cancerigenă au fost retrase de la Profi și Metro, potrivit anunțului făcut de ANSVSA.

Alertă alimentară în România. Profi și Metro retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, contaminate cu aflatoxină, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA.

Profi informează că Mogyi România a inițiat retragerea de la vânzare rechemarea de la client a produselor Mexicorn cu sare 70g Lot 240110, Mexicorn cu chilli, 70g Lot 231110 și Lot 231221, ca urmare a detectării aflatoxinei.

Se recomandă celor care au cumpărat produsul să-l distrugă sau să-l returneze

De asemenea, Profi vine cu un anunț în care avertizează: „Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv, urmând să primească în schimb un același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.

Metro anunţă că a fost notificat de către același furnizor să înceapă retragerea de la vânzare și de la clienți a produselor 70g Mexicorn cu chilli și 70g Mexicorn cu sare, din cauza identificării unei contaminări cu aflatoxină. Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele şi să le returneze până în 26 iunie, urmând să primească înapoi banii.

În luna mai a.c., asociaţia ungară din domeniul biocombus­tibi­lilor atrăgea atenţia asupra problemelor provo­cate de recolta de porumb de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranţă a UE, scria Budapest Business Journal. Potrivit asociaţiei, interdicţiile im­puse de guvern asupra importurilor din Ucraina a înrăutăţit situaţia.

Cât de periculoase sunt Aflatoxinele pentru om

Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.

Aflatoxina poate apărea şi în produsele de origine animală (preparate din carne, ouă, brânzeturi fermentate), datorită consumului de către animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoacă pierderi economice ale porumbului, semințelor de bumbac, arahidelor, grâului, orezului şi a altor produse de bază.

Prin urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus şi Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de către diferitele mucegaiuri şi gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatură ridicată, umiditate (peste 7%).