Societatea Română de Alergologie demarează o campanie de informare în plin sezon de alergii respiratorii.
Pandemia va trece, dar alergiile rămân! Alergologii din România, dar și din întreaga lume atrag atenția asupra diferențelor și asemănărilor dintre simptomele COVID-19 și ale alergiilor respiratorii, mai ales acum, în perioada în care pacienții alergici sunt extrem de simptomatici.
„Alergie în Pandemie” este campania pe care Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) a demarat-o pentru a informa corect asupra simptomelor caracteristice alergiilor respiratorii din această perioadă.
„În contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele alergicilor se complică! Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenția celor din jur; tusea care îl poate însoți declanșează panica… Dacă are noul coronavirus? Dacă sunt în pericol? Este o situație pe cât de des întâlnită, pe atât de normală, pentru că tensiunea creată de frică și neînțelegerea simptomelor duce la această stare de lucruri”, a declarat Conf. Dr. Roxana Bumbăcea, președintele SRAIC.
Săptămâna alergiei este marcată în întreaga lume
World Allergy Organization (WAO) consideră săptămâna 28 iunie – 4 iulie 2020 ca fiind Săptămâna Mondială a Alergiei. Tema din acest an este una de actualitate: îngrijirea alergiilor nu trebuie să înceteze din cauza COVID-19.
Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) a decis să informeze corect publicul larg asupra simptomelor și semnelor alergiilor, punând accentul asupra simptomelor care fac diferența între alergie și COVID-19.
Au numitori comuni, dar și elemente de diferențiere. Febra și pierderea mirosului, semn că mai probabil nu este alergie!
În ceea ce privește cele două afecțiuni, specialiștii atrag atenția că există simptome comune, dar și simptome care le diferențiază, iar cunoașterea acestora este esențială atât pentru persoanele alergice, cât și pentru populația generală.
Există o temere în ambele tabere: în timp ce persoana alergică se teme să lase simptomele să se manifeste pentru a nu fi blamată, ceilalți se tem de contagiozitate. Până într-un punct, cele două, alergia și COVID-19, se aseamănă: tusea, secrețiile nazale și durerile de cap pot apărea în ambele situații. Însă febra peste 38 de grade Celsius, durerile musculare, pierderea mirosului, alterarea stării generale, oboseala sunt simptome care mai probabil aparțin COVID-19.
Șef de lucrări Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, vicepreședinte SRAIC, explică:
„În timpul sezoanelor de polen (polen de graminee – primăvară-vară timpurie, polen de Ambrozia – vară-toamnă), pacienții alergici suferă de simptome supărătoare, cum sunt: strănut repetitiv, secreții nazale, blocaj nazal, mâncărimi ale nasului și ochilor, lăcrimare. Deși de multe ori simptomele sunt confundate cu răceli și poate că unele manifestări sunt comune cu cele ale COVID-19, există și diferențe: strănutul este mai degrabă o caracteristică a alergiilor decât a bolii COVID-19, febra și pierderea mirosului sunt semnale clare că cel mai probabil nu este vorba de alergie.”
Și Dr. Berghea adaugă:
„Sub tratamentul simptomatic recomandat de medicul specialist, simptomele rinitei alergice pot să fie ținute sub control și nu există motive de îngrijorare în ceea ce privește efectele adverse sau interacțiunile nedorite ale claselor de medicamente administrate pentru rinită în cazul în care pacientul alergic se îmbolnăvește de COVID-19”.
Alergiile pot debuta oricând și pot afecta pe oricine!
Conf. Dr. Corina Bocșan, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, coordonator grupuri de lucru SRAIC, explică:
„Alergia la polen poate îmbrăca diferite aspecte, poate asocia diferite manifestări. Acum suntem în plină vară, cu polen de graminee în jurul nostru și ne pregătim de «marea confruntare» cu polenul de ambrozie, care se găsește în concentrații mari la sfârșitul verii spre toamnă. Așadar, dacă strănutăm, dacă ne mănâncă ochii și nasul, dacă avem probleme de respirație mai ales când ieșim la plimbare în parc, la fotbal cu prietenii, nu înseamnă că ne-am întâlnit cu virusul. Poate fi o alergie! Și nu trebuie neglijată o alergie la polen, pentru că simptomele de rinită pot evolua spre astm în aproximativ 30% din cazuri”.
Astmul și rinita alergică merg mână-n mână
Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, vicepreședinte SRAIC, declară:
„Astmul și rinita alergică sunt două afecțiuni asupra cărora factorii de mediu în interacțiune cu factorii genetici au un impact major, atât în etiopatogenia bolii, cât și ca triggeri ai exacerbărilor. Odată cu suprapunerea sezonului alergiilor de primăvară cu sezonul gripal și răspândirea altor virusuri, așa cum este COVID-19, poate fi dificil să se stabilească dacă simptomele respiratorii sunt tipice pentru expunerea alergenică din această perioadă a anului sau semnele unei afecțiuni mai severe. Cunoașterea diferenței dintre simptomele alergice și cele ale unei infecții virale este esențială atât pentru medici cât și pentru pacienții alergici”.
Persoanele cu alergie se pot simți stigmatizate din cauza confuziilor create de simptome
Psihologul și psihoterapeutul Oana Calnegru explică:
„Un lucru e cert – pandemia cu SARS-CoV2 va trece, precum și inflamarea emoțională pe care o generează în cei mai mulți dintre noi; însă alergiile sezoniere vor reveni an de an, iar tusea și strănutul își vor mai face simțită prezența în continuare. Încrederea, reglarea emoțională, cunoașterea și compasiunea sunt atribute pe care fiecare dintre noi este bine să le integreze în relația cu sine și cu cei din jur”.
Despre Campania Alergie în pandemie
Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică a demarat campania Alergie în pandemie, care urmărește informarea corectă a publicului larg asupra simptomelor și manifestărilor alergiilor, dar și informarea persoanelor alergice în vederea monitorizării atente a simptomelor și sesizarea celor suplimentare care pot apărea ca urmare a infectării cu COVID-19.