Alegerile, în presa internaţională

Alegerile, în presa internaţională

Presa internaţională acordă astăzi un spaţiu semnificativ alegerilor parlamentare din România. Cele mai importante agenţii şi publicaţii internaţionale consemnează victoria PSD, subliniind că urmează negocieri dure pentru formarea noului Guvern.

AFP notează că, în primul scrutin de după integrarea europeană, românii nu s-au înghesuit la urne, prezenţa de aproximativ 39% fiind cea mai mică din 1989. Agenţia aminteşte şi discursul premierului Tăriceanu, care a îndemnat românii să iasă la vot, cu trei ore înainte de închiderea urnelor.

Mircea Geoană proclamă victoria în alegeri şi faptul că "va conduce următoarea guvernare. Nu este nici un motiv să ignorăm voinţa populară, care a fost clar exprimată", scrie AFP.

Potrivit agenţiei, "este foarte probabil ca UDMR să figureze în negocierile pentru coaliţie cu şapte procente".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Social democraţii de stânga, care au promis să reducă impactul crizei economice globale, au câştigat cele mai multe voturi în alegerile parlamentare din România de duminică, dar nu suficiente pentru a prelua puterea", scrie AP, adăugând că partidul, "care include foşti lideri comunişti, ar putea ajunge tot în opoziţie".

După ce aminteşte scorul electoral, Reuters notează că "alegerile ar putea impulsiona puternic şansele PSD de a reveni la putere, după patru ani de opoziţie, dar o coaliţie între Democraţi şi Liberali, care au majoritate împreună este de asemenea posibilă".

"România, o ţară din UE săracă, cu 22 milioane locuitori, s-a alăturat blocului datorită reformelor introduse de o coaliţie formată de partidele lui Tăriceanu şi Băsescu, după ce ani de conducere socialistă. Totuşi, ciocnirea dintre premier şi preşedinte au zdruncinat parteneriatul după aderare. Impulsul reformei a încetinit, iar parlamentul a stopat eforturile anti-corupţie, mâniind UE. Tăriceanu a rămas la conducerea unui guvern minoritar. Alegerile au venit într-un moment nepotrivit", scrie Reuters.

Şi BBC aminteşte aminteşte de conflictul dintre premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu, care a zdruncinat coaliţia lor. "În cei 19 ani de la revoluţia română, stânga a arătat constant mai multă disciplină în vreme ce alianţele de centru dreapta au obţinut victorii electorale dramatice, dar au s-au despărţit sub povara guvernării".

Deutsche Welle consideră că oricine va guverna România se va confrunta cu o criză financiară de proporţii, care va opri expansiunea economică a ţării după "opt ani de boom economic"

Financial Times concluzionează că, "în timp ce candidaţii la alegerile parlamentare promit cheltuieli mari, creşterea economică a Romaniei se diminuează."