Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pentru Evenimentul Zilei că alegerile pentru noua conducere a PSD se vor ține după ce se va încheia starea de urgență, în momentul în care lucrurile vor intra în normalitate. În nici un caz, a precizat acesta, congresul nu va fi anulat.

„Nu se pune problema anulării. Partidul acesta, care este cel mai mare din România, va trebui să-și aleagă, totuși, o conducere statutară. Vom convoca un nou congres imediat ce situația va reveni la normal și vom ieși din starea de urgență”, a precizat Marcel Ciolacu pentru Evenimentul Zilei.

Liderul PSD a evitat să avanseze o dată anume, însă a subliniat că nu se pune problema ca actuala conducere interimară să rămână în funcție un an. El a precizat că în actuala conjunctură, a epidemiei de coronavirus, congresul nu este o prioritate.

„Dacă ar fi să mă iau după estimările medicilor germani de la institutul Kokh, vom ține congresul peste doi ani, atunci când se va încheia pandemia de coronavirus. Dar, lăsând gluma la o parte, cred că vom avea un congres mai devreme de un an”, a precizat Marcel Ciolacu.

Inițial, congresul PSD a fost programat pentru ultima zi a lunii februarie, însă a fost amânat pentru 21 martie. Izbucnirea epidemiei de coronavirus i-a determinat să social-democrați să găsească soluții alternative pentru a susține alegerile. La un moment dat a fost avansată propunerea ca alegerile să se desfășoare prin sistem de video-conferință. Ulterior, însă, s-a renunțat la această variantă.