Evenimentul Zilei > International > Cum comentează presa din Rusia rezultatele alegerilor din Republica Moldova

Cum comentează presa din Rusia rezultatele alegerilor din Republica Moldova

Presa din Rusia a scorul obţinut de Partidul Socialist în alegerile parlamentare din Republica Moldova, pe care îl vede drept "o palmă pentru Europa" şi arată că "poziţiile forţelor proeuropene din această ţară sunt slabe".

Nezavisimaia Gazeta (NG) a apreciat că victoria socialiştilor, care au obţinut 20,79% din voturi, după contabilizarea a 97,44% dintre procesele verbale, a fost o surpriză pentru mulţi.

„Toţi s-au obişnuit că în ultimii 15 ani cea mai mare susţinere din partea populaţiei o primeau comuniştii, deşi ţara este condusă de o coaliţie formată din partide mai puţin populare”, scrie NG, într-un articol cu titlul „Vladimir Putin l-a întrecut pe cancelarul german la alegerile din R.Moldova”, scrie Mediafax.

Publicaţia apreciază că „socialiştii au câştigat aceste alegeri datorită lozincii Moldova va fi un stat prosper doar alături de o Rusie puternică, precum şi datorită preşedintelui Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu liderul PSRM. Această întâlnire a fost un semnal pentru alegătorii moldoveni”.

Publicaţia Rossiskaia Gazeta (RG) afirmă că „falsificările grave la alegerile din Republica Moldova duc ţara spre un conflict civil” şi lansează mai multe întrebări: „Cum va fi poziţia Chişinăului faţă de Transnistria şi care este probabilitatea unui război civil după aproape 20 de ani de linişte? Se va orienta R.Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană, deşi trebuie să înţeleagă că este una dintre cele mai sărace ţări şi nimeni n-o aşteaptă în Europa, sau va prefera să consolideze relaţiile cu Rusia, unde muncesc peste 700.000 de moldoveni?”.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost analizate şi de agenţia de presă RIA Novosti, care scrie că „mii de moldoveni au fost lipsiţi de dreptul la vot”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: