Evenimentul Zilei > Politica > Alegeri prezidențiale 2019. Vești de ultimă oră pentru românii din Diaspora
Alegeri prezidențiale 2019. Vești de ultimă oră pentru românii din Diaspora

Alegeri prezidențiale 2019. Vești de ultimă oră pentru românii din Diaspora

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu,face un apel către liderii partidelor politice să desemneze membri în secțiile de votare din Diaspora

Liderii principalelor partide politice au fost invitați de ministrul de Externe, Ramona Mănescu, să se implice la organizarea votului în străinătate, anunță antena3.ro.

Aceasta a trimis o scrisoare preşedinţilor PNL, PSD, Pro România, ALDE, UDMR, PMP şi USR,  în care spune că în diaspora „resursa umană disponibilă pe plan local este una limitată” pentru alegerile prezidenţiale . Ministrul Ramona Mănescu vorbește despre importanţa prezenţei membrilor birourilor din secţiilor de votare în toate cele trei zile în care se vor desfășura alegerile în străinătate.

„Deşi Ministerul Afacerilor Externe a mobilizat întreg personalul de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare şi reprezentanţe ale Institutului Cultural Român, resursă umană disponibilă pe plan local este una limitată, motiv pentru care contez pe sprijinul şi implicarea dumneavoastră pentru a contribui la organizarea în condiţii optime a procesului de vot în străînătate. În cazul în care vom fi nevoiţi să suplimentăm resursele umane disponibile pe plan local, fiecare persoană detaşată din ţară va suplimenta bugetul alocat organizării şi desfăşurării alegerilor prezidenţiale în străînătate cu suma de aproximativ 1.500 de euro (medie) pentru fiecare tur de scrutin. Astfel, bugetul estimat la acest moment pentru desfăşurarea procesului de vot în străînătate este de 122 milioane de lei, echivalentul a 25 de milioane de euro”, scrie ministrul. Ramona Mănescu spune că în străinătate au fost înființate 714 secții de votare, lista nefiind încă finalizată.

„Estimez că numărul total al secţiilor de votare care va fi transmis la Autoritatea Electorală Permanentă la 19 octombrie va depăşi 800, aproape dublu faţă de secţiile organizate pentru alegerile europarlamentare din mai 2019 şi de aproape trei ori mai multe decât la alegerile prezidenţiale din 2014″, afirmă ea.

Mănescu apreciază că  „îmbunătăţirile aduse legislaţiei electorale, îndeosebi posibilitatea de a vota pe durata a trei zile, prelungirea programului pentru exercitarea dreptului de vot, în anumite situaţii, până la ora 23,59, precum şi votul prin corespondenţă vor facilita desfăşurarea procesului electoral”, potrivit  Agerpres

Potrivit Ministrului de Externe,  mai multe instituții sunt implicate în organizarea alegerilor prezidenţiale în străînătate, și anume  Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străînătate, Ministerul Afacerilor Externe, Biroul Electoral Central, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Poşta Română (în cazul votului prin corespondenţă).

„Este important să avem în vedere că atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sunt bine delimitate de prevederile legale în vigoare, respectiv: derularea campaniei de comunicare împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă şi organizarea secţiilor de votare în străînătate”, afirmă Ramona Mănescu.

Alegerea preşedintelui României în diaspora se va desfășura timp de trei zile, pentru fiecare tur de scrutin.Astfel, primul tur de scrutin va avea loc în zilele de  8, 9 şi 10 noiembrie, iar al doilea tur de scrutin în zilele de  şi 22, 23 şi 24 noiembrie. Românii din străînătate care s-au înregistrat online pot vota şi prin corespondenţă, 43.003 de români stabiliţi în altă ţară alegând această variantă.