Sondajele de opinie au suferat că alegerile de duminică ar putea să nu aducă rezultatele așteptate, să nu clarifice lucrurile pe scena politică. Partidul Popular (PP) ar urma să câștige, dar cu o diferență mult prea mică pentru a putea forma majoritatea parlamentară.

Sondajele arată că alianță de stânga Unidos Podemos s-ar situa în fața Socialiștilor (PSOE), pe al doilea loc. Cele două formațiuni de stânga ar putea forma o coaliție mai largă.

Formațiunea de centru-dreapta, pro-business Ciudadanos (Cetățenii) ar urma să ocupe locul patru în urma alegerilor. Analiștii spun că oamenii sunt dezamăgiți și nu este așteptată o prezență mare la vot.

Unidos Podemos (Împreună putem) și alte partide de stângă susțin că PP, condus de actualul premier Mariano Rajoy, a fost discreditat din cauza impunerii austerității și a șomajului cronic, care a afectat Spania după criza financiară din 2008.

PP, însă, spune că performanțele economice mai bune ale Spaniei sunt dovada că politicile adoptate, de asuteritate, au dat rezultate.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a declarat că Europa trebuie să-și „schimbe cursul, pentru că nimeni n-ar vrea să plece din UE, dacă aceasta era unită și corectă”.

Urnele s-au deschis la ora 7.00 GMT (ora 9.00, ora României) și se vor închide la ora 18.00 GMT (ora 20.00), iar rezultatele sunt așteptate două sau trei ore mai târziu.

Te-ar putea interesa și: