Alegeri parlamentare 2020. Peste 40.000 de români au votat în secțiile din diaspora. „Votul de pe 6 decembrie este vital”

Alegerile parlamentare 2020 au luat startul vineri, 4 decembrie, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate. Deși se află la mare distanță de casă, românii din diaspora spun că sufletul lor este acasă, iar aceste alegeri sunt esențiale. Ei reclamă, însă, faptul că li s-a alocat un număr mic de reprezentanți în legislativ.

La alegerile parlamentare din 2020, pentru diaspora scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 decembrie și 6 decembrie, în intervalul orar 7:00 - 21:00 (ora locală). Românii din diaspora îi vor alege pe cei 4 deputați și doi senatori care îi vor reprezenta în noul parlament, un număr considerat de mulți ca insuficient raportat la amploarea comunităților de români aflate în străinătate.

În Australia și Noua Zeelandă s-a încheiat prima zi de votare

Sâmbătă, la ora 8:00, s-au deschis urnele și în țările din Europa Occidentală, în Italia, Spania, Franța, Germania, acolo unde se află comunități importante de români și unde au fost suplimentate semnificativ secțiile de vot față de alegerile parlamentare din 2016. La ora 13.00, ora României, a început prima zi a votării și la secția organizată pe coasta de est a Canadei, la Dieppe.

Prima zi a votării în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an s-a încheiat în cele mai estice 6 secții organizate în Australia și Noua Zeelandă (Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Brisbane și Auckland). Procesul de votare a decurs în condiții foarte bune și nu a fost necesară prelungirea votării.

Potrivit MAE, la ora 14.00, ora României, s-a încheiat prima zi a votării și la secțiile organizate în Seoul, Tokyo, Perth, Beijing, Shanghai, Hong Kong, Manila, Kuala Lumpur și Singapore.

14.000 de voturi prin corespondență nu au mai ajuns

La ora 15, peste 4.600 de români votaseră în Italia şi peste 3.400 în Spania. În Franţa au votat 1.200 de persoane, în Germania peste 2.700, iar în Marea Britaniepeste 1.870.

Până sâmbătă la ora 16.00, erau 38.403 de voturi pe listele suplimentare din diaspora, potrivit datelor AER, pe lângă cei care au optat pentru votul prin corespondentă.

Sâmbătă au fost raportate și primele nereguli la votul prin corespondență. Președintele Autorițății Electorale Permanente (AEP), Florin Mitulețu, a declarat la Digi24 că 14.000 de plicuri ale românilor din diaspora nu au ajuns în țară și nu pot fi înregistrate.

"Noi votăm întotdeauna și pentru cei de acasă”

Chiar și de la mare distanță, vocile românilor continuă să se facă auzite, iar cei din diaspora au foarte clară conștiința apartenenței.

„Votul de pe 6 decembrie este vital. Statul român nu are absolut nicio idee concretă despre câți români sunt plecați, câți români sunt instalați, câți români lucrează, câți copii sunt născuți în afara granițelor. Numărul reprezentanților diasporei în ziua de astăzi este foarte mic (4 deputați și 2 senatori - n.r.), nu este proporțional cu numărul cetățenilor care sunt în afara granițelor României”, spune Liliana Bouladoux, o româncă din Franța.

„Eu sper să se facă progrese cu modernizarea României, să fie mai puțină birocrație, să fie prima prioritate a noii administrații. Participarea la vot este importantă”, a declarat pentru Digi24 Alexandru Alexe, român din SUA.

„Vrem oameni care să ne reprezinte, care să știe condițiile în care noi trăim aici, care să inițieze legi pentru cursuri de limbă și civilizație română pentru copiii noștri, de exemplu. Vrem legi care să ne protejeze de abuzuri, în orice situație, în orice context, și aici, și în România. Noi votăm întotdeauna și pentru cei de acasă. Noi nu ne-am rupt, pur și simplu locuim în altă parte, dar noi suntem români, noi cunoaștem foarte bine tot ce se întâmplă în România”, consideră Anca Ozarchevici, o româncă din Germania.

Sursa: Digi 24