Partidele politice așteaptă rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, dar până atunci văd în exit-poll-uri un semn al victoriei, al schimbării ori, după caz, al maturizării politice.
Președintele PSD Marcel Ciolacu spune că prin votul dat cetățenii au vrut să sancționeze modul în care guvernul Orban a gestionat criza sanitară provocată de noul coronavirus. Este nevoie de o schimbare, a subliniat liderul social-democrațiilor.
„Este nevoie de un guvern capabil, care are soluții și le mulțumesc în mod deosebit românilor care au mers la vot, pentru că și-au învins teama în ceea ce privește viața lor, dar au înțeles necesitatea ca acest guvern Orban să plece acasă”, a declarat Marcel Ciolacu.
De cealaltă parte, PNL își revendică victoria la alegerile parlamentare. Președintele partidului, Ludovic Orban, a declarat că așteaptă rezultatele finale și că noul guvern va fi prezentat în timp scurt.
„Sunt încrezător în capacitatea Partidului Național Liberal de a construi o majoritate parlamentară alături de forțele democratice euroatlantiste care respectă cetățeanul și care vor dezvoltarea României pentru a putea forma un guvern într-un termen cât mai scurt, a declarat liderul PNL.
Pentru co-președintele USR PLUS Dan Barna rezultatul obținut de alianță este unul istoric, care îi va permite să facă inclusiv agenda guvernului.
„Rezultatul acestor alegeri spun un lucru foarte clar: nu se va putea face reformă în România fără USR PLUS. În momentul de față acest rezultat așează USR PLUS ca forța reformatoare pentru următorii ani a României și pentru asta le mulțumesc foarte mult electoratului și oamenilor care au înțeles că e nevoie să facem această schimbare”, a declarat Dan Barna.
Președintele PRO România, Victor Ponta, consideră că prezența mică la vot a cetățenilor trebuie să ridice semne de întrebare pentru liderii politici și cere ca numărătoarea voturilor să fie una corectă.
„În condiții de prezența atât de scăzută, dacă avem și deja obișnuitele probleme la numărătoare, legitimitatea viitorului parlament și a viitorului guvern va fi un uriaș semn de întrebare într-o perioadă de criză, a declarat Victor Ponta.
Prezența scăzută la vot este subliniată și de președintele de onoare al PMP, Traian Băsescu.
„PMP va avea șapte procente fără redistribuire. Nu pot să nu mă gândesc că avem alegerile cu cea mai slabă participare, ceea ce va pune mari probleme de menținere a legitimității timp de patru ani”, a declarat Traian Băsescu.
În pofida prezenței scăzute la vot, UDMR a reușit să asigure și de această dată reprezentarea comunității maghiare în parlament, a spus și liderul formațiunii politice, Kelemen Hunor. Potrivit rezultatelor prezentate de exit-poll-uri, și Alianța pentru Unirea Românilor a trecut pragul electoral și s-ar putea regăsi în viitorul parlament.
Co-președintele formațiunii politice, George Simion, spune că AUR a obținut un rezultat istoric și că nu va intra în nicio coaliție de guvernare nici cu PNL, și nici cu PSD.
Interes foarte scăzut al românilor
Românii au a avut un interes foarte scazut pentru alegerile parlamentare de duminică. Aproximativ 5,8 milioane de cetățeni cu drept de vot și-au exprimat opțiunea astăzi, iar prezența la vot a fost de doar 31,84%.
Acesta este un record negativ în istoria alegerilor parlamentare din 1990 încoace. Dezinteresul pentru alegerile parlamentare de astăzi poate fi ilustrat şi prin numărul de voturi colectate cu urnele mobile.
Dacă la locale au fost exprimate în acest fel peste 116.600 de voturi, astăzi sunt mult mai puține, doar aproximativ 70.800, deși în prezent numărul persoanelor aflate în carantină sau în izolare din cauza pandemiei de Covid-19, aproape 126.000, este de circa trei ori mai mare decât la sfârșitul lunii septembrie, iar numărul pacienților cu coronavirus internați în spitale este dublu în străinătate.
Sursa: Rador