Dreapta promite reduceri de impozite, care să fie resimţite direct în buzunarul alegătorilor, creşterea bugetelor destinate investiţiilor publice şi o mai bună colectare a veniturilor la Buget
Alianţa România Dreaptă şi-a prezentat ieri, într-un cadru informal, programul de guvernare. Punctul de greutate: reducerea cotei unice de la 16% la 12%. Alianţa a invitat la această reuniune comentatori şi analişti din întregul spectru media - de la Niels Schnecker, Andreea Creţulescu şi Radu Bogdan la Robert Turcescu, Dan Tapalagă şi Radu Moraru. Programul a fost prezentat de Adriean Videanu, care pare să-şi fi asumat un fel de paternitate neoficială, împreună cu vechii săi prieteni Gheorghe Pogea, fost ministru de Finanţe, şi Ene Dânga, exministru al Integrării Europene. PDL crede că Videanu are credibilitate în susţinerea unui program de relaxare fiscală, întrucât, în 2004, a fost cel care a susţinut introducerea cotei unice de impozitare de 16%.
- Blaga: Videanu poate fi o propunere de prim-ministru din partea ARD
Promisiuni electorale Programul ARD are câteva angajamente electorale în spatele cărora nu se află însă un calcul privind impactul bugetar: - Pensiile se vor majora în raport cu "inflaţia medie anuală plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial nominal mediu brut lunar". - Salariul minim garantat va creşte, începând cu anul 2013, la 850 de lei (în 2012, el a fost stabilit de către guvernul Boc la 700 de lei). La începutul lui 2015, salariul minim ar urma să ajungă la 1.000 de lei. Potrivit unor lideri sindicali, în aprilie 2012, un sfert din angajaţii din România erau plătiţi la nivelul salariului minim garantat. - De la 1 ianuarie 2015, rata totală a contribuţiilor sociale ale angajatorului se va reduce cu 5%.
- ARD şi-a făcut public programul de guvernare. Videanu: Un eventual guvern al Alianţei va avea 16 membri
Un stat puternic Cuvântul "privatizare" apa re rar în programul ARD, iar angajamentele în această zonă sunt vagi. În schimb, creşte intervenţia statului în economie:
- Alianţa vrea să mai înfiinţeze o bancă de stat - Banca Publică pentru Investiţii.
- Va înfiinţa un minister nou, al Competitivităţii Economice.
- Gradul de colectare al taxelor şi impozitelor va creşte la 35% din PIB.
- Nivelul investiţiilor publice se va majora la 6,2% din PIB.
- Va fi folosit la maximum ajutorul de stat, iar angajamentele bugetare, care "pe termen scurt nu pot fi achitate", vor fi transformate în titluri publice de garanţie pentru credite bancare pe care creditorii statului lear putea contracta la bănci în scopul asigurării lichidităţii.
- Se va înfiinţa Fond Naţional pentru Stabilitate Financiară "alimentat prin contribuţii ale persoanelor juridice rezidente în România, în primul rând al băncilor comerciale".
- ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Tăriceanu nu crede în intenţia ARD de a reduce cota unică
În sinteza programului de guvernare al ARD, se declară: "Dreapta înseamnă să dai mai puţini bani statului şi să rămâi cu mai mulţi bani în buzunar". Videanu, posibil premier Întrebat dacă Adriean Videanu ar putea fi viitorul premier al ARD, preşedintele PDL, Vasile Blaga a răspuns: "Poate fi una din propunerile noastre. Noi nu ne-am decis". La întâlnirea informală cu analiştii din media, preşedintele PDL a fost ceva mai prudent atunci când i s-a cerut să nominalizeze viitorul premier şi ministru de Finanţe al ARD. "Nu vindem pielea ursului din pădure", a declarat Blaga. Videanu însuşi a evitat un răspuns legat de posibila sa dezemnare în funcţia de premier: "Vom vedea la momentul potrivit". CITIŢI ŞI:
- Ponta despre ipoteza Videanu-premier: Totuşi nu facem "hoţi-land" aici! VEZI cum a reacţionat Videanu
- ALEGERI PARLAMENTARE 2012. "Regina Serelor" - una dintre cei 99% de îngeri ai PP-DD
- SONDAJ IRES. Antonescu a pierdut electoratul de dreapta
- ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Votanţii lui Dan Diaconescu, un butoi de pulbere
- ALEGERI PARLAMENTARE 2012. Guvernul limitează valoarea cadourilor electorale. VEZI ce înţepături a strecurat Ponta în discursul său