ALEGERI LOCALE 2016. VESTE-ŞOC. Asociaţia Pro Democraţiai: este necesară RELUAREA ALEGERILOR în Alexandria şi într-o comună din Buzău din cauza unor NEREGULI GRAVE

ALEGERI LOCALE 2016. VESTE-ŞOC. Asociaţia Pro Democraţiai: este necesară RELUAREA ALEGERILOR în Alexandria şi într-o comună din Buzău din cauza unor NEREGULI GRAVE

Întreruperea procesului de votare în două localităţi din ţară este considerată de către Asociaţia Pro Democraţia o încălcare a legii. Este vorba despre oraşul Alexandria, judeţul Teleorman şi comuna Verneşti, judeţul Buzău. În cele două localităţi a fost interupt procesul de votare timp de patru ore din cauza greșelilor de tipărire a buletinelor de vot. Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale prevede că întreruperea votării nu poate depăşi mai mult de două ore.

Asociaţia Pro Democraţia (APD) organizaţia neguvernamentală care s-a implicat în observarea alegerilor pentru administrația publică locală din data de 5 iunie a.c. , transmite că neregulile constatate în ziua votării impune reluarea alegerilor în două localităţi din ţară. Din cauza erorilor de tipărire a buletinelor de vot, în municipiul Alexandria, reşedinţa judeţului Teleorman, şi în comuna Verneşti, judeţul Buzău, votarea a fost întreruptă timp de patru ore.

Aşa cum a dezvăluit, în premieră, “Evenimentul zilei”, în Alexandria, candidatul Partidului România Unită (PRU), Dumitru Goldbah, candidat din partea Partidului România Unită (PRU), a avut surpriza să nu se regăsească pe un buletin de vot, la secţia de votare în care urma să îşi exprime opţiunea electorală. Încă de duminică dimineaţă se punea problema reluării scrutinului. Pro Democraţia explică, într-un comunicat transmis după închiderea urnelor, că, în comuna Vernești, judeţul Buzău şi în Alexandria procesul de votare a fost suspendat pentru aproximativ 4 ore, motivul fiind buletine tipărite greșit şi este necesară reluarea procesului de vot, pentru că în esență este o restrângere a drepturilor cetățenilor de la 14 la 10 ore. Organizaţia  neguvernamentală arată că, în conformitate cu art. 89 alin (1) din Legea 115/2015 întreruperea votării nu poate depăși maxim 2 ore. Astfel, suspendarea procesului pentru o durată de mai multe ore duce la reluarea procesului.

Iată comunicatul transmis de Pro Democraţia în care sunt enumerate neregulile constatate de observatorii prezenţi la secţiile de votare:

„Asociaţia Pro Democraţia (APD) organizaţie neguvernamentală, non-profit şi neafiliată politic, s-a implicat în observarea alegerilor pentru administrația publică locală din data de 5 iunie a.c.

Ca și în cazul scrutinelor anterioare, organizația a monitorizat modul în care se aplică legislația în vigoare, respectarea acesteia de către actorii instituționali, politici și din societatea civilă, combaterea intervențiilor arbitrare și neconstituționale asupra normelor legale. De asemenea, unde a fost cazul, au fost înaintate recomandări de îmbunătățire a practicilor administrative electorale din perspectiva organizării alegerilor locale.

În acest sens, APD a mobilizat 800 de observatori în secții și echipaje mobile în țară și a pus la dispoziţia cetăţenilor din întreagă ţară numărul 0800 070 100 (TelVerde) pentru a sesiza nereguli şi fraude în secţiile de votare.

Până la ora 21:00, cele mai importante nereguli centralizate, respectiv, care au fost sesizate către Biroul Electoral Central și Birourile Electorale Județene pentru a fi soluționate, au fost:

Nereguli care necesita reluarea alegerilor. Erori de tipărire a buletinelor de vot

  •  În comuna Vernești, jud. Buzău procesul de votare a fost suspendat pentru aproximativ 4 ore motivul fiind buletine tipărite greșit, în condițiile în care conform art. 89 alin (1) din Legea 115/2015 întreruperea votării nu poate depăși maxim 2 ore. Astfel, suspendarea procesului pentru o durată de mai multe ore duce la reluarea procesului
  •  În Alexandria, tot datorită greșelilor de tipărire a buletinerilor de vot, considerăm că este necesară reluarea procesului de vot, pentru că în esență este o restrângere a drepturilor cetățenilor de la 14 la 10 ore.

Considerăm că în cele două localtăți gravitatea situației necesită reluarea alegerilor.

Alte nereguli frecvente:

  • Lipsa buletinelor de vot. În județul Snagov, chiar de la primele ore ale votării odată cu desigilarea buletinelor de vot au fost depistate lipsa a 79 de buletine, problema fiind consemnată în procesul verbal;
  • Un număr considerabil de mare din rândul alegătorilor au fost cu viza de flotant. Într-o secție de votare din Zorlențu Mare/Caraș-Severin, din numărul total al votanților peste 25% dintre aceștia au votat cu viza de flotant, motiv pentru care numărul de buletine de vot s-au terminat față de numărul prevăzut inițial. Procesul de vot a fost suspendat până la suplimentarea secției de votare cu buletine de vot.
  • Continuarea campaniei electorale. În județe precum Argeș, Ilfov, Sibiu, Caraș-Severin, Bihor, Ialomița ș.a. candidați și membrii de partid au continuat campania electorală atât în secția de votare cât și în afara acesteia, precum și în mediul online influențând votul algătorilor.
  • Distribuirea unui număr mai mare de buletine pentru un singur alegător. Astfel de situații au fost sesizate de către observatorii APD în Baia Mare alegătorul primind câte 4 buletine de vot pentru primar, 2 pentru consiliul local, respectiv Ilfov, alegătorul a primit 4 buletine de vot în loc de 3.

Interpretabilitatea Legii 115/2015

  • Procesul de acreditare a observatorilor a fost unul anevoios, iar prezența acestora în secția de votare au întâmpinat probleme din cauza interpretabilității Legii 115/2015.
  • Observatorii APD acredidați s-au confruntat cu diverse situații neplăcute. Cea mai gravă situație s-a înregistrat la Sighișoara, acolo unde observatorul APD dintr-o secție de votare a sesizat interferențele asupra procesului votării pe care un candidat le-a realizat, observatorul primind amenințări din partea acestuia.”.

Sistemul de monitorizare a prezenței la vot confirmă posibilitatea implementării votului electronic

 ’’Deși a avut defecte de funcționalitate, sistemul de monitorizare a prezenței la vot este un pas înainte și dovedește că se poate face validarea corectă a votanților. Acest aspect, confirmă posibilitatea de a implementa în România sistemul de vot electronic, pe care Asociația Pro Democrația la propus ca și alternativă mai completă la votul prin corespondență încă de la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2014. Considerăm că un proiect de introducere a votului electronic ar avea un efect pozitiv asupra procesului electoral din România, el fiind condiționat în mod obligatoriu prin contribuția fiecărei părți implicate: pe de o parte, politicienii trebuie să își asume o reducere a imixtiunii în procesul electoral, iar pe de altă parte, cetățenii trebuie să fie dispuși să acorde din nou încredere sistemului electoral’’ a declarat Ionuț Țața, Președinte Asociația Pro Democrația.