O victorie ca în 1990

O victorie ca în 1990

Candidaţii PSD-PNL-PC şi-au adjudecat primăriile din cele mai importante oraşe ale României. În Bucureşti, doar sectorul 2 a rămas necucerit.

USL este câştigătoarea incontestabilă a alegerile locale. Sondajele efectuate la ieşirea de la urne (exit-poll-uri), date aseară publicităţii de Realitatea TV şi Digi 24, relevă faptul că alianţa PSD-PNL- PC şi-a adjudecat fotoliile de primari din cele mai importante oraşe ale ţării.

Cea mai importantă victorie obţinută de social-liberali s-a înregistrat în Bucureşti. Aici, independentul Sorin Oprescu, susţinut de USL, şi-a adjudecat al doilea mandat de primar al Capitalei, cu circa 65% din voturi. Silviu Prigoană, candidatul PDL, a fost cotat de exit-poll-uri cu 13,6% (IRES), respectiv, 17,00 (Geo- POL- CURS).

Pe de altă parte, primarii în funcţie ai USL în sectoarele Capitalei şi-au reînnoit mandatele. Andrei Chiliman (sectorul 1) a obţinut 75,35% din voturi, Cristian Popescu Piedone (sectorul 4), 81,12%, iar Marian Vanghelie (sectorul 5), 55,71%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Victoria USL în Capitală este cu atât mai importantă cu cât candidaţii săi au reuşit să-i detroneze pe reprezentanţii PDL din sectoarele 3 şi 6. Robert Negoiţă l-a învins pe Liviu Negoiţă cu un scor confortabil, ca de altfel şi Rareş Mănescu pe Cristian Poteraş.

Succes şi în marile municipii

În cele mai importante municipii-reşedinţe de judeţ, candidaţii USL au ieşit învingători. La Iaşi, primarul în funcţie, Gheorghe Nichita a obţinut peste 62% din sufragii, pe locul al doilea clasându-se Tudor Ciuhodaru (Alianţa pentru Iaşi), cotat cu 12,3%. La Craiova, Olguţa Vasilescu l-a bătut pe Antonie Solomon, care nu a reuşit să-şi reînnoiască mandatul. Ea este cotată cu un scor peste 50%.

La Timişoara, liberalul Nicolae Robu va fi primar, cu 50,8% din opţiunile de vot. Este pentru prima dată când o alianţă din care face parte PSD câştigă în "oraşul Revoluţiei".

În Târgu- Mureş, candidatul PDL Dorin Florea a reuşit să-şi păstreze mandatul, câştigând cu peste 54% din voturi.

Primarul municipiului Târgu- Mureş, Dorin Florea(PDL) a reuşit să câştige un nou mandat.

Băsescu: "Cam multe incidente la vot"

Ieşit ieri la cumpărături, preşedintele Traian Băsescu a declarat că în acest an au fost "parcă mai frecvente" şi "mai grosiere" tentativele de fraudare a alegerilor.

"Cam multe incidente la secţiile de votare, cam mare frecvenţa tentativelor de fraudare, dar să sperăm că instituţiile statului ţin lucrurile sub control", a spus el. "Faptul că sunt candidaţi care cred că pot frauda votul este un turnesol al nivelului de înţelegere a democraţiei din România", a apreciat şeful statului.

El spune că deşi un procent foarte mic dintre români recurge la fraudă, este "suficient să dea o impresie de alegeri despre care se poate discuta din punct de vedere al corectitudinii". Acesta a apreciat însă că prezenţa mai mare la aceste alegeri este "un semnal pozitiv", un semn că românii "ştiu mai bine ce vor".

Boc, pe muchie de cuţit

Rezultatele alegerilor din Cluj- Napoca vor fi cunoscute numai după numărarea tuturor voturilor, dar sunt puţine şanse ca fostul premier, Emil Boc, să fi câştigat un doilea mandat de primar al urbei de la poalele Feleacului.

Potrivit exit-poll-ului Geo-POL-CURS pentru Realitatea TV, Emil Boc (PDL) şi contracandidatul său Marius Nicoară (USL) erau la egalitate, cu 41% (estimări ora 19.00). Pe de altă parte, în sondajul IRES pentru Digi 24, Nicoară conducea detaşat cu 43,9%, în timp ce Boc era cotat la doar 36,9%.

O eventuală victorie a lui Emil Boc la Cluj ar fi fost foarte importantă pentru PDL. Ea i-ar fi permis fostului premier să îşi relanseze cariera politică, după ce şefia guvernului i-a adus o scădere dramatică în preferinţele electorale.

În plus, Boc şi-ar fi securizat poziţia de preşedinte al PDL, având în vedere că scorul său este mult mai mare decât cel al partidului, la nivel naţional. Citiţi şi:

  • EXIT-POLL CURS. PDL A PIERDUT ÎN BUCUREŞTI ŞI ORAŞELE MARI. LA CLUJ, EGALITATE BOC-NICOARĂ
  • EXIT - POLL IRES: Sorin Oprescu rămâne primarul general al Capitalei
  • ALEGERI LOCALE 2012. Reacţiile candidaţilor la primăriile de sector după primele exit-poll-luri
  • Adriean Videanu: Condamnăm violenţa fără precedent a acestor alegeri
  • Traian Băsescu: "Cam multe incidente la secţiile de votare" | VIDEO
  • Victor Ponta a votat la Baia de Fier pentru un condamnat penal pentru corupţie
  • Crin Antonescu: Rezultatele alegerilor arată că USL este o construcţie politică majoră
  • Victor Ponta: USL a scos PDL din Bucureşti