Evenimentul Zilei > International > Alegeri legislative în Bulgaria: Borisov în frunte, dar foarte slăbit
Alegeri legislative în Bulgaria: Borisov în frunte, dar foarte slăbit

Alegeri legislative în Bulgaria: Borisov în frunte, dar foarte slăbit

COURRIER INTERNATIONAL. Partidul Gerb al prim-ministrului bulgar Boiko Borisov, aflat la putere din 2009, s-a impus fără strălucire la alegerile generale de duminică, 4 aprilie. Negocierile pentru formarea unei coaliții se anunţă a fi deosebit de dificile.

Rezultatele oficiale finale nu ar trebui să fie cunoscute înainte de joi, dar conform estimărilor coroborate ale institutelor de sondaje, partidul conservator Gerb ar fi câștigat în jur de 25% din voturi, departe de cele 33% obținute la alegerile legislative din 2017, o dovadă de eroziune notabilă a popularităţii lui Borisov.

„Alegerile parlamentare au fost considerate pe scară largă ca un referendum asupra liderului de lungă durată al țării, premierul Boiko Borisov, după luni de proteste anti-guvernamentale pe fondul reapariției pandemiei coronavirusului”, explică AP.

„Vara trecută, mii de bulgari au protestat luni de zile împotriva corupției endemice și a deteriorării statului de drept”, a reamintit Euronews. Manifestanții ceruseră demisia prim-ministrului, dar acesta din urmă îi ignorase, spunând că nu poate abandona țara haosului în mijlocul unei crize economice și de sănătate.

Protestele au arătat, de asemenea, exasperarea populației în faţa unui bilanţ economic sumbru, făcând din bulgari locuitorii Uniunii Europene cu cel mai scăzut nivel de trai. „PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat în funcție de puterea de cumpărare, a fost de 43% din media europeană chiar înainte ca Borisov să vină la putere (în 2009). Astăzi este puțin peste 50%”, notează Bloomberg.

Acest mediocru prim loc al lui Borisov la alegerile de duminică, la doar opt puncte diferenţă față de noul partid populist al moderatorului de televiziune şi cântărețului Slavi Trifonov, care s-a clasat pe locul al doilea cu 17% din voturi, pare a ilustra oboseala electoratului, în special a tinerilor.

„Status-quo-ul actual nu mai este posibil, iar aceasta este în parte o victorie pentru demonstrațiile din vara trecută”, a spus Vesela Cerneva, de la Consiliul European pentru Relații Internaționale, în coloanele „Financial Times”.

Rezultatele provizorii creionează un Parlament mai fragmentat ca niciodată. În spatele lui Trifonov, socialiștii ar strânge în jur de 15% din voturi, urmat de DPS (susținut de Turcia) și de cele două partide din spatele demonstrațiilor de vară: formațiunea Bulgaria Democrată (dreapta) și partidul „Ridică-te! Mutrele criminale, afară!”, (stânga).

Duminică seara, simțind că vântul i se întoarce la pupă, Boiko Borisov le-a propus „pacea” adversarilor săi. „Nu puteţi face nimic singuri”, a avertizat el.

Dar negocierile pentru formarea unei coaliții se prefigurează ca fiind dificile, deoarece majoritatea partidelor au avertizat că nu se vor alia cu premierul. Se așteaptă ca această situație „fără precedent” să ducă la „o perioadă de incertitudine, în care politicienii bulgari vor încerca să vadă dacă pot constitui o aparență de guvern”, analizează corespondentul Al-Jazeera din Sofia.

Consolidat de locul doi obţinut, Slavi Trifonov, în ciuda profilului său de saltimbanc, ar putea trece rapid de la „novice în politică la făuritor de regi”, estimează Radio Europa Liberă. Dar el a fost unul dintre cei mai vocali critici ai puterii de guvernământ, iar o alianță cu Borisov ar putea deconcerta baza sa electorală și deputații aleși sub culorile sale.

„Pe scurt, nimeni nu a câștigat alegerile”, conchide Sofia Globe. „Ce se va întâmpla acum? Multe discuții, negocieri și târguieli”. Și poate chiar, în cazul probabil al unui impas, „noi alegeri parlamentare mai târziu în an”. (Rador)

https://www.courrierinternational.com/article/balkans-legislatives-en-bulgarie-borissov-en-tete-mais-tres-affaibli

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.