Mișcarea Cinci Stele, fondată de actorul de comedie Beppe Grillo, este favorită pentru a câștiga majoritatea voturilor, dar nu va putea forma un guvern pe cont propriu.

Formațiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi a format o coaliție de dreapta cu Liga anti-imigrație și Frații Italiei. Împreună ar putea câștiga suficiente voturi pentru a forma guvernul.

Totuși, Berlusconi (81 de ani) nu poate ocupa o funcție publică până anul viitor, din cauza unei condamnări pentru fraudă fiscală. Dacă va câștiga coaliția, iar partidul său va avea cele mai multe voturi, el ar putea fi nominalizat premier.

Dacă Liga Nordului obține mai multe voturi decât Forza Italia, atunci liderul acestui partid, Matteo Salvini, ar putea fi prim-ministru.

Partidul Democrat, la putere la ora actuală, nu a ieșit complet de pe scenă. Fostul premier Matteo Renzi speră să adune suficiente voturi pentru a fi parte a unei coaliții.

Cu câteva zile înainte de scrutin, circa o treime din electorat este indecis, scrie ABC News.

Iată câteva opinii exprimate de cetățenii de rând, pe stradă: „Cred că voi vota pentru Cinci Stele. Este ceva cu totul nou. Este un nou partid, poate este schimbarea cea mai bună pentru această țară” – Claudio Natale.

„Este adevărat că multor tineri le place Mișcarea Cinci Stele. Au un website foarte bun, unde prezintă toate politicile și poți să le votezi. Ei cred în democrația directă, care este cea mai bună. Sper să fie reală, în italia nu știi niciodată…”, spune el.

Anna Giovanni: „Cred că voi vota pentru Matteo Salvini, pentru că pare să fie o persoană mai puternică, mai serioasă și este legat de Berlusconi. nu este adevărat că sunt toți de extrema dreaptă, cum vor unii să credeți. Sunt mai aproape de centru-dreapta, ceea ce înseamnă mai multă securitate, liniște, pentru că în ultimii 5 ani toată lumea a fost îngenuncheată”.

Francesca Svegliati: „Votez pentru Emma Bonino, liderul Mai Multă Europă și fost ministru de Externe. Cred că de data aceasta ea va fi opțiunea mea. Mi se pare că cel puțin Bonino are idei clare. Cred că ceilalți alegători italieni sunt puțin confuzi. Alegerile în Italia sunt o problemă”.

Antonio Fanella : „Nu sunt sigur, probabil voi vota pentru Liberi e Uguali, un partid de stânga, dar am îndoieli. Nu-l iubesc pe Berlusconi, sunt unul dintre acei italieni care-l urăsc pe Berlusconi. Nu am încredere în Cinci Stele, sunt populiști. Din toate aceste motive, am probleme. E o criză economică, sunt mulți oameni fără locuri de muncă, în special în centru și în sud. Există multă furie”, a spus el.

Demonstrații rivale ale extremei dreapta și ale grupărilor fasciste au avut loc în urmă cu câteva zile. Poliția din Milano a folosit bastoane, pentru că manifestanții au încercat să treacă de cordonul forțelor de ordine. În altă parte, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, le-a spus susținătorilor săi că apărarea țării este o „datorie sacră”.

Alte proteste au fost organizate la Roma și în orașul sicilian Palermo, dar și în Pisa sau Torino.