Alegeri Iran. Semnificația victoriei reformistului Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iran

Alegeri Iran. Semnificația victoriei reformistului Masoud Pezeshkian, noul președinte al Iran Masoud Pezeshkian, nou presedinte Iran. sursa: Iran Focused Forum

Alegeri Iran. Candidatul iranian reformist Masoud Pezeshkian a câștigat alegerile prezidențiale, a anunțat azi agenția de știri de stat iraniană Press TV. Pezeshkian l-a învins pe rivalul său dur, Saeed Jalili, într-un vot crucial plin de momente de tensiuni interne și externe.

Din cele 30,5 milioane de voturi numărate în turul doi, Pezeshkian a obținut peste 16,3 milioane. Devansându-l pe rivalul său ultraconservator, care a câștigat peste 13,5 milioane, potrivit Press TV. Prezența la vot a fost de 49,8%, conform aceleiași surse, citând biroul central al alegerilor. Alegerile au fost sub auspiciile Ministerului de Interne.

Pezeshkian a fost ales în urma unui al doilea tur de scrutin, după ce a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur, înaintea lui Jalili. Primul tur a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot pentru o alegere prezidențială de la înființarea Republicii Islamice în 1979. O schimbare de paradigmă politică.

Alegeri Iran. Context și Provocări

Pezeshkian va prelua conducerea într-o țară care se confruntă cu o izolare internațională tot mai mare. Plină de nemulțumiri interne, o economie în spiral. Dar și perspectiva unui conflict direct cu inamicul său de moarte, Israel, comentează CNN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alegerile anticipate care l-au adus pe Pezeshkian la putere au fost organizate după ce președintele Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter în luna mai. În nord-vestul îndepărtat al Iranului, împreună cu ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian și alți oficiali.

Pezeshkian a fost singurul candidat reformist care a concurat pentru cea mai înaltă funcție aleasă din țară, după ce zeci de alți candidați au fost excluși de la competiție.

Cine este Masoud Pezeshkian?

Fost ministru al sănătății sub președintele reformist Mohammad Khatami, Pezeshkian este un chirurg cardiolog și parlamentar. El a câștigat notorietate pentru poziția sa împotriva represiunii protestelor pro-democrație din 2009. Dar și a violenței comise de poliția morală în 2022, în urma morții Mahsei Amini. Amini a murit în custodia poliției morale după ce a fost reținută pentru nerespectarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice pentru femei. Sute de oameni au fost uciși și mii au fost arestați în timp ce autoritățile încercau să reprime protestele.

În timpul protestelor din 2022, Pezeshkian a declarat într-un interviu pentru IRINN TV: „Este vina noastră. Vrem să implementăm credința religioasă prin folosirea forței. Acest lucru este științific imposibil.”

S-a prezentat ca un candidat pentru toți iranienii

„Printre susținătorii mei se numără atât cei de stânga, cât și cei de dreapta, chiar și cei care nu se roagă,” a spus el într-o dezbatere prezidențială recentă.

După ce și-a pierdut soția și unul dintre copii într-un accident de mașină în 1994, și-a dedicat mult timp politicii. Pezeshkian a candidat pentru președinție în alegerile din 2013 și 2021, dar nu a reușit să aibă succes.

În vârstă de 69 de ani, el provine dintr-o familie etnic mixtă – tatăl său este azer și mama sa este kurdă. Persana nu este limba sa maternă, ceea ce i-a consolidat imaginea în rândul minorităților din Iran, dar l-a expus atacurilor xenofobe din partea unor oponenți.

Poate aduce schimbări în Iran?

Experții spun că o față mai moderată la președinție ar putea facilita dialogul între Iran și statele occidentale. Pe plan intern, Pezeshkian ar putea introduce unele schimbări sociale, pe care le-a subliniat în campania sa electorală. Deși experții avertizează că astfel de mișcări sunt departe de a fi garantate.

Sanam Vakil, director al Programului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la think tank-ul Chatham House din Londra, a spus că este puțin probabil ca alegerea lui Pezeshkian să producă imediat schimbări de politici. „Dar Pezeshkian a făcut clar că va încerca să lucreze prin și în cadrul sistemului pentru a crea poate un mediu mai puțin represiv.”

Pe lângă acestea, Pezeshkian preia președinția într-un moment în care țara sa este implicată în tensiuni cu Israelul și aliații săi occidentali, declanșate de războiul din Gaza și avansarea programului nuclear al Iranului.