Evenimentul Zilei > Politica > Alegeri CRUCIALE în Republica Moldova. „Există RISCUL ca acest scrutin să DECUPLEZE complet ţara de la parcursul european”
Alegeri CRUCIALE în Republica Moldova. „Există RISCUL ca acest scrutin să DECUPLEZE complet ţara de la parcursul european”

Alegeri CRUCIALE în Republica Moldova. „Există RISCUL ca acest scrutin să DECUPLEZE complet ţara de la parcursul european”

Într-o discuție pe care a avut-o, marți, cu Maia Sandu, unul dintre liderii opoziţiei proeuropene din Republica Moldova, liderul USR, Dan Barna, a constatat că „se dezmembrează mecanismele democratice şi la Bucureşti şi la Chişinău". Cei doi politicieni și-au promis susținere reciprocă.

„A fost o discuţie deschisă despre încredere, despre sprijin şi despre nevoia de a ne susţine reciproc într-o perioadă în care resimţim că se dezmembrează mecanismele democratice şi la Bucureşti şi la Chişinău. În acest context, unitatea oamenilor noi şi decenţi din politică devine condiţia primordială pentru ca democraţia să supravieţuiască abuzurilor şi agresiunilor la care este supusă zilnic", a declarat Barna, potrivit unui comunicat de presă.

Barna a mai arătat că în contextul în care Republica Moldova se pregăteşte de alegeri pe 24 februarie şi „există riscul serios ca acest scrutin să decupleze complet ţara de la parcursul european, atâta cât mai există".

"În acest context critic pentru Republica Moldova, Guvernul de la Bucureşti a ales, deloc întâmplător având în vedere ce se întâmplă de doi ani de zile în România, să blocheze la sfârşitul anului trecut adoptarea unui document UE critic prin care Chişinăul urma să fie somat să garanteze alegeri libere şi corecte. Mai mult, Politica de Vecinătate sau măcar Republica Moldova nu sunt un obiectiv pe agenda cu consistenţă de referat de student mediocru a preşedinţiei Românie la Consiliul UE 2019", se arată în comunicat.

Liderul USR consideră că singura șansă pentru salvarea democrației la Chișinău este ca cetățenii să iasă masiv la vot în 24 februarie, când au loc.

alegerile parlamentare.  În aceeași zi va fi organizat și un referendum consultativ, participanților fiindu-le adresate două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție, dacă nu-și îndeplinesc corespunzător obligațiile sale?”.

Președintele Igor Dodon a anunţat  recent că nu va participa la alegeri deși anterior declarase că legea îi permite și că ar putea deschide lista Socialiștilor.