Alee asfaltată sau pavaj? Care este mai bună pentru curtea dumneavoastră?

O alee asfaltată înseamnă acces mai ușor la casă, garaj, eliminarea apei stătătoare și reducerea inundațiilor din curte. Realizarea unei alei, indiferent de scopul acesteia sau locație, reprezintă o necesitate pentru crearea unei infrastructuri de transport durabile.

În funcție de scopul pentru care urmează să realizați o alee, sunt necesare anumite materiale. Pentru o alee auto, puteți alege o alee asfaltată, fiind mai rezistentă, în timp ce pentru o alee de delimitare, vă puteți orienta spre pavaj.

Alee asfaltată – rapiditate în realizare, mentenanță simplă și durată de viață nelimitată

O alee asfaltată reprezintă o soluție eficientă atunci când vă doriți un proiect rapid și ușor de realizat. Rapiditatea execuției unei astfel de alei, reprezintă unul dintre principalele avantaje pentru care foarte multe persoane preferă folosirea betonului în defavoarea altor materiale. Asfaltul poate fi turnat într-o singură zi, după o pregătire prealabilă.

Întreținerea simplă și durata de viață a unei alei asfaltate, sunt alte două avantaje pentru care astfel de materiale sunt benefice. Rezistența la intemperii și schimbările bruște de temperatură, curățarea ușoară și prețurile relativ mai ieftine, comparativ cu alte tipuri de alei, fac ca aleea asfaltată să fie principala alegere.

Alee pavată – infrastructură permeabilă, rezistentă și estetică

O alee pavată se realizează cu ajutorul pavajelor permeabile, confecționate de regulă din beton, piatră sau plastic. Avantajul unei astfel de alei constă în absorbția ploii și zăpezii, dar și oferirea unui aspect vizual estetic, în funcție de modalitatea în care sunt montate plăcile de pavaj.

Zecile de modele de pavaje, vă oferă posibilitatea alegerii unui model potrivit cu arhitectura casei. Puteți crea combinații de pavaje, astfel încât să obțineți o amenajare atractivă, dar care să delimiteze clar zona de casă de grădină sau de curte.

Costurile de instalare pentru o alee pavată pot fi mai mari, comparativ cu o alee asfaltată. Însă, pavajul poate avea aspecte estetice superioare asfaltului, iar cele ce permit creșterea vegetației pe alocuri, pot reduce efectul de insulă de căldură.

Care sunt costurile amenajării unei alei cu asfalt sau pavaj?

Costurile pentru realizarea unui proiect, precum asfaltarea unei alei sau montarea pavajului diferă de la un proiect la altul. De cele mai multe ori, înaintea realizării propriu-zise a pavării sau turnării asfaltului, sunt necesare lucrări pentru curățarea și îndreptarea terenului. Acest lucru joacă și el un rol important în costurile finale. Asfaltarea unor dimensiuni mai mici sau mai mari, greu accesibile, vor determina costuri semnificative.

În cazul unei alei asfaltate, costul este influențat totodată și de grosimea stratului și execuția suprafeței aleii. Factorii care determină costul final al amenajării unei alei variază, tocmai de aceea este indicat să solicitați oferte pret asfalt de la profesioniști. În funcție de solicitarea dumneavoastră și o serie de informații privind dimensiunile, materialele dorite, veți obține mai multe oferte de preț, din care să o alegeți pe cea potrivită nevoilor și bugetului propriu.

Prețurile medii pentru realizarea unei alei asfaltate se situează în jurul sumei de 50-60 lei/mp. Acesta depinde de modalitatea de pregătire a bazei aleii și de numărul de straturi. Ca preț orientativ, pregătirea și consolidarea bazei poate costa în jur de 20 lei/mp. Prețul pentru turnarea asfaltului variază între 30 lei și 40 lei/mă. Însă doar un specialist în domeniu vă va putea oferi un preț cât mai aproape de realitate, în urma unei solicitări ce va cuprinde cât mai multe informații referitoarea la viitorul proiect.

Pentru alte informații privind amenajarea curții și grădinii și sfaturi profesioniste despre realizarea proiectelor în locuințe, puteți consulta evz.ro. Indiferent de materialele alese pentru realizarea unei alei, asigurați-vă că apelați la profesioniști pentru ca lucrarea finală să fie una conform așteptărilor și pe placul tuturor.