Evenimentul Zilei > Politica > Alecu Racoviceanu: Ce ascunde desemnarea lui MRU la SIE
Alecu Racoviceanu: Ce ascunde desemnarea lui MRU la SIE

Alecu Racoviceanu: Ce ascunde desemnarea lui MRU la SIE

Jurnalistul Alecu Racoviceanu a publicat, pe blogul personal, un comentariu cu privire la desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu drept șef al Serviciului de Informații Externe.

"Desemnarea lui Mihai Răzvan Ungureanu sugerează câte ceva despre planurile lui Klaus Iohannis pentru următoarea perioadă", atrage atenția Alecu Racoviceanu în articolul său.

"Ea trădează faptul că preşedintele nu vrea să desemneze un viitor premier din actuala coaliţie, dar nu poate face acest lucru fără un eveniment care să trădeze o nouă alianţă de guvernare.
Scenariul porneşte de la două (aproape) certitudini. Prima este că votul de la recenta moţiune de cenzură arată că PSD reuşeşte să menţină în jurul său o coaliţie destul de stabilă şi, în consecinţă, ar trebui să aibă prima opţiune la nominalizarea unui premier care să îi ia locul lui Victor Ponta.
A doua este că Ponta se îndreaptă încet, dar sigur spre o demisie. Practic, la această oră singura sa şansă este ca Sebastian Ghiţă să detoneze bombele promise. Altfel este evident că Ponta nu poate supravieţui politic la audierile şi măsurile juridice anunţate.
Aşa că Iohannis are nevoie de o reverificare în Parlament, care să-i permită un grad mai mare de libertate când va desemna un premier nou.
MRU este, din punctul ăsta de vedere momeala perfectă. Dacă numirea sa trece de Parlament, SIE redobândeşte un şef comod, iar preşedintele îşi poate în continuare de drumul său prin politica parlamentară. Dacă nu… pierderea este minimă pentru gruparea Iohannis, MRU nefiind cel mai iubit dintre neo-liberali", mai scrie jurnalistul.