ALDE este partid liberal cum sunt eu motostivuitor

ALDE este partid liberal cum sunt eu motostivuitor

Din când în când, Călin Popescu Tăriceanu mai face câte o glumă. Sâmbătă, de exemplu, a spus că ALDE este singurul partid liberal din România.

Mi-am dat seama că nu are cum să se ia nici el în serios în condiițile în care, la scurt timp, i-a atacat și pe angajații din IT spunând că nu e de acord cu soluția de scutire de impozite pe care guvernul a găsit-o, dar și pe cei cu profesii liberale.

Înțeleg că-i nemulțumit că cei din urmă tot comentează cu Declarația aia 600, când ar trebui să mai tacă, să pună mâna să muncească și să-și plătească mai repede ce le cere guvernul PSD-ALDE. Nu știu nici ei exact cât și care e formula și când și cum, dar să plătească, asta e esențial! Cât despre angajații IT, sunt de acord că nici ei nu voiau să le scadă salariile după Revoluția Fiscală a PSD, dar te pui cu inovațiile lui Darius Vâlcov, Ionuț Mișa, mai știu eu cine?

N-am înțeles foarte bine care este legătura dintre cele două afirmații și faptul că ALDE se declară reprezentantă a întreprinzătorilor și a practicanților profesiilor liberale, dar promit să mă mai gândesc. Deși, de când a apărut pe scena politică, ALDE demonstrează că este partid liberal cam cum sunt eu motostivuitor. Hai să facem o scurtă recapitulare.

Nemulțumit de desființarea USL și de retragerea PNL din guvernul Ponta, Tăriceanu demisionează din partidul care l-a susținut în funcția de premier vreo 4 ani de zile și înființează Partidul Liberal Reformator, majoritatea fiind foști membri ai PNL. La scurt timp după ce a demisionat din PNL și îi tot făcea vizite lui Ponta la guvern, pur întâmplător a primit funcția de președinte al Senatului.

Cu voturile PSD, dar din postura de independent. Funcție pe care o deține și azi, tot cu voturile PSD. Trebuie să recunosc că Tăriceanu e un model de eficiență politică pe care o mai vezi uneori doar la UDMR: să ai partid de 5% și să conduci Senatul e ceva de Cartea recordurilor! Între timp, a avut și o candidatură eșuată la președinția României, tot în 2014, obiectivul principal fiind acela de a lua din voturile PNL. Până la urmă, studiile sociologice au demonstrat că electoratul ALDE, în proporție de 75%, este cel al PSD, restul fiind electorat dezamăgit de PNL, dar asta e o altă discuție.

Ei bine, în turul II, Ponta și Tăriceanu au mers cot la cot pentru câștigarea președinției României, cu Tăriceanu în postura de potențial premier. N-a fost să fie. În 2015, PLR a fuzionat cu PC, formând ALDE. În continuare, Tăriceanu a rămas fără probleme președinte al Senatului. După alegerile parlamentare din 2016, ALDE a primit liniștit posturi de miniștri și de secretari de stat în guvernul PSD și guvernele Grindeanu, Tudose, Dăncilă au fost susținute în Parlament și de ALDE, logic.

„Revoluția Fiscală” a guvernului actual - de la trecerea contribuțiilor la angajat, la supraimpozitarea contractelor part-time sau la modificările de Cod Fiscal care crează probleme ONG-urilor- pare îndreptată împotriva mediului privat, pe care ALDE se jură că îl apără. Doar declarativ, după cum se vede.

În toată această înșiruire de evenimente, eu n-am înțeles: cum e ALDE partid liberal?

Ne puteți urmări și pe Google News