Evenimentul Zilei > Actualitate > Alcoolul care nu ia minţile, bun pentru inimă şi siluetă
Alcoolul care nu ia minţile, bun pentru inimă şi siluetă

Alcoolul care nu ia minţile, bun pentru inimă şi siluetă

Consumat regulat, în cantităţi mici, vă păzeşte de boli de inimă, diabet, dereglări ale metabolismului, obezitate, osteoporoză şi chiar încetineşte procesul de îmbătrânire.

Multe studii epidemiologice au evidenţiat un echilibru între riscurile şi beneficiile consumului de alcool. Băut cu cap, poate combate bolile cardiovasculare, diabetul, obezitatea şi bolile metabolice, slăbirea oaselor şi demenţa.
Maximum 40 de grame de alcool-bărbaţii, 20-femeile
Dozele zilnice recomandate sunt de 40 de grame de alcool pentru bărbaţi şi 20 pentru femei, ceea ce înseamnă cam patru, respectiv două pahare de bere, două, respectiv un pahar de vin şi 100 de ml, respectiv 50 de ml de băuturi spirtoase.
Consumul de alcool în dozele recomandate reduce cu 18% mortalitatea prematură, comparativ cu abstinenţii sau cu cei care consumă alcool în exces, potrivit unei analize statistice a 34 de studii din întreaga lume. Concluzia a fost că persoanele care beau alcool în cantităţi mici şi moderate ar trebui să fie încurajate să continue acest obicei. "Totuşi , abţinerea de la consumul cantităţii zilnice permise, pentru a recupera din plin la petrecerile de la sfârşitul săptămânii nu este prea sănătos", atrage atenţia medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Protejează inima ca aspirina
Persoanele care consumă bere, vin şi băuturi spirtoase în cantităţile recomandate au un risc cu 30-40% mai mic să sufere de boli de inimă, faţă de abstinenţi şi cei care-l consumă în exces, subliniază un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce înseamnă că alcoolul are acelaşi efect benefic precum aspirina, mişcarea fizică şi controlul greutăţii.
Ca mecansime de acţiune, alcoolul subţiază sângele şi împiedică formarea cheagurilor, creşte cantitatea de colesterol bun (în special berea are acest efect) şi reduce inflamaţia pereţilor vaselor de sânge (prinicipala cauză a atacului de cord).
Numeroasele studii realizate nu au concluzionat că alcoolul, ca factor singular, ar avea aceste beneficii. Există multe alte aspecte care, corelate, influenţează sănătatea: stilul de viaţă, dieta, statutul social, afecţiunile preexistente. Unele publicaţii de specialitate scriu că vinul este mai bun decât berea, însă doar pentru că, în general, cei care preferă vinul se preocupă mai mult de dieta lor, fumează mai puţin, au venituri mai mari şi acces la servicii medicale.
Consumatorii de alcool, mai slabi decât abstinenţii
Alcoolul reduce cu 30% riscurile de diabet de tip II, care afectează la ora actuală mai mult de 60 de milioane de oameni. "Deşi mecansimul de acţiune nu a fost pe deplin înţeles, consumul moderat poate preveni rezistenţa la insulină, principala cauză de diabet", mai spune nutriţionistul. Cei care consumă cantităţi mici de alcool regulat sunt mai slabi decât cei care consumă cantităţi mari de alcool ocazional, potrivit "American Journal of Epidemiology".
Consumul în timpul meselor poate stimula nivelul de energie prin creşterea temperaturii. "Un consum zilnic de peste trei-patru pahare pe zi a fost asociat cu creşterea în greutate, în special, obezitate abdominală (un factor mare de risc pentru bolile cardiovasculare)", mai atrage atenţia specialistul în nutriţie.
ALTE EFECTE
Previne bolile osoase şi declinul mintal

  • Persoanele care beau alcool cu moderaţie au un risc de osteoporoză cu 38% mai mic decât cei abstinenţi. "Alcoolul reprimă pierderea graduală a osului prin conţinutul mare de siliciu, mai ales în bere", explică Zugravu.
  • Un studiu publicat în "Annals of Neurology" a relevat un risc mai scăzut de Parkinson în cazul persoanelor care beau alcool regulat, în cantităţi mici.
  • Consumul moderat la vârstă mijlocie şi înaintată a mai fost asociat cu o mai bună performanţă cognitivă şi cu un declin mintal mai scăzut, pentru că împiedică micşorarea vaselor de sânge de la nivelul creierului şi oferă confort psihic.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: