Alcoolicii, pietoni pe viaţă

Dependenţii de alcool ori de droguri nu vor mai putea obţine sau reînnoi permisul auto. Până la sfârşitul acestui an, obţinerea unui carnet de şofer se va face conform unor reguli noi, adaptate cerinţelor europene.

Noile norme sunt mai restrictive pentru dependenţii de alcool ori de droguri, dar mai lejere pentru cei cu probleme de vedere, auz sau epilepsie.

Efect: dependenţii nu se vor mai trata

La Ministerul Sănătăţii a avut loc vineri, 27 august, o dezbatere privind noile norme de acordare a permisului. Discuţiile s-au axat în principal pe regula conform căreia permisele de conducere nu se eliberează şi nici nu se reînnoiesc în cazul persoanelor dependente de alcool ori de droguri.

Medicul psihiatru Eugen Hriscu este de părere că o astfel de modificare îi va face pe dependenţi să nu mai meargă la specialişti pentru tratament, de teama de a nu rămâne fără carnet.

"Normele ce urmează a fi implementate sunt dăunătoare, pentru că nu există centre publice care să trateze dependenţa de alcool, nici autorităţi medicale autorizate, iar medicii nu au nicio formare care să le confere competenţă în tratarea sau prevenirea abuzului de alcool şi droguri. Oameni vor accesa şi mai puţin serviciile de tratament de teama acestor prevederi".

Pe de altă parte, legea este mai permisivă pentru cei care au probleme de auz, văz sau chiar neurologice.

"Conducătorilor auto cu epilepsie, pentru categoriile A şi B, trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puţin cinci ani fără nicio criză", se arată în noile norme.

De asemenea, pot obţine permis auto sau îl pot reînnoi şoferii amatori cu insuficienţă renală gravă, cei care au suferit un transplant de organe şi cei care au un implant artificial care nu le afectează capacitatea de a conduce.