Festivalul Național de Teatru debutează vineri seară cu o expoziție dedicată coregrauflui Gigi Căciuleanu. Dar TNT ajunge și la MuzuelNațional de Artă al României cu o expoziție dedicată scenografiei românești. O alchimie cu cele mai bune scenografii românești.
Alchimie cu dans și scenografie. Două povești. Deschiderea oficială a celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) va avea loc vineri, 21 octombrie 2016, de la ora 18:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, cu ocazia vernisajului expoziţiei-document dedicate marelui dansator şi coregraf Gigi Căciuleanu.
Vernisajul expoziţiei „Căciuleanu” va fi urmat de un coupé: spectacolul „Un minut de dans, sau Uf!”, de la Teatrul Mic şi „Vivaldi şi anotimpurile sale”, producţie a Companiei „Liviu Rebreanu” – Teatrul Naţional Târgu-Mureş, două din cele mai recente creaţii ale maestrului.
„Dansul – ocupă în Festivalul Naţional de Teatru 2016 un loc foarte important. Iar omagiul nostru este adus, prin această deschidere a porţilor FNT, artistului Gigi Căciuleanu. Cu el venim foarte aproape de dumneavoastră. Împreună cu el – vă invităm în lumea lui. Vom deschide Festivalul cu un vernisaj al unei expoziţii altfel, o expoziţie intitulată simplu: „Căciuleanu”.
În lumea lui Gigi Căciuleanu veţi întâlni acel mare artist, cu multe, nebănuite valenţe, şi veţi putea descoperi de unde – energia lui, de unde – forţa, creativitatea şi lipsa lui de oboseală. Aşa vi-l propunem noi pe Gigi Căciuleanu”, spune Marina Constantinescu, directorul artistic al FNT. Prima alchimie: cea cu dans.
„TransMutații”, expoziție de scenografie
FNT ajunge și la Muzeul Național de Artă al României (MNAR). Astfel, sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 12.00, în sala Auditorium (intrarea din strada Știrbei Vodă 1-3), are loc vernisajul expoziției „TransMutații” de Dragoș Buhagiar.
Expoziția cuprinde obiecte din scenografii distinse de UNITER de-a lungul ultimilor zece ani cu premiul „Cea mai bună scenografie a anului”, reconstituind un traseu imaginar al creației artistului Dragoș Buhagiar.
„Dorim ca MNAR să aibă contribuții specifice în cadrul marilor festivaluri care au loc la București, fie că e vorba de Festivalul Național de Teatru sau Festivalul Enescu și să arate legăturile artelor plastice cu lumea teatrului sau a muzicii”, arată directorul general al MNAR Călin Stegerean.
Expoziția cuprinde obiecte scenografice care împreună formează o instalație. „Este vorba de obiecte recognoscibile, care – fiind introduse în spectacole – au suferit o transmutație, deturnându-li-se utilitatea cotidiană. Obiectele respective, aparținând diferitelor spectacole jucate la Timișoara, Sibiu, Iași și București, suferă o a doua transmutație atunci când sunt scoase din magazii și sunt așezate împreună, într-un alt context. Instalația este despre efemeritatea actului artistic – facem spectacole care au o viață efemeră, însă prin această nouă expoziție am încercat să le redau viața, au fost reinterpretate ca în cadrul unui procedeu alchimic. Expoziția cuprinde două spații – unul cu lumină albă, care reprezintă intrarea și un al doilea spațiu, îmbrăcat în negru, cu lumină controlată, prin intermediul căruia încerc să simulez scena”, a explicat scenograful Dragoș Buhagiar. A doua alchimie: cea cu scenografie.
Dragoș Buhagiar s-a născut pe 19 august 1965, la Brăila. A absolvit Academia de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, promoția 1992. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1995 si membru al UNITER din 1993. A semnat scenografii importante, atât pentru spectacole de teatru și filme, cât și pentru spoturi publicitare și evenimente corporatiste. Decorurile sale creează imagini deosebit de spectaculoase, artistul urmărind construirea unor spații de joc care se modifică permanent, prin interacțiunea dintre actori și obiecte.
Expoziția va putea fi vizitată la MNAR în perioada 21– 30 octombrie.