Albirea DENTARĂ! Află ce spune MEDICUL cu ADEVĂRAT

Cu toţii ne dorim un zâmbet alb, strălucitor, aşa cum vedem adesea la vedetele de la televizor. Dar cum putem obţine asta şi care sunt avantajele şi dezavantajele? Medicul stomatolog Ruxandra Ciltea explică pentru EVZ ce implică albirea dinților si efectele cauzate de aceasta.

Totul presupune aplicarea pe dinţi a unui gel pe baza de peroxid de hidrogen. Acesta pătrunde în fisurile naturale ale smalţului şi, că şi înălbitorul de rufe, albeşte structurile dure dentare. Gelul se păstrează pe dinţi aproximativ 45 de minute, timp în care funcţionează şi lampa UV care amplifică efectul gelului. La final, pentru a diminua sensibilitatea normală după această procedura se face fluorizare locală – un alt gel, de dată asta pe baza de fluor care se menţine pe dinţi circa 5 minute, spune dr. Ruxandra Ciltea, medic stomatolog.

Desigur, după efectuarea acestei manopere, există câteva reguli care trebuiesc respectate zilnic:

EVITAREA ALIMENTELOR ŞI BĂUTURILOR FOARTE PIGMENTATE

 Printre acestea se numără ceaiul verde sau negru, cafeaua, vinul roşu şi cola. Cu toate acestea, dacă nu ne putem lipsi de ele, putem opta pentru consumul lor cu ajutorul paiului. În ceea ce priveşte alimentele care ne colorează dintîi, acestea sunt cele că fructele de pădure, acadelele care colorează limba – ele colorează, bineînţeles, şi dintîi.

EVITAREA FUMATULUI

 Fumatul este una din principalele cauze pentru care dintîi devin galbeni sau chiar negricioşi, aspectul fiind deosebit de neplăcut. Din păcate, soluţia la acest lucru este cea radicală – renunţarea completă la fumat.

PERIAJUL CORECT ŞI PAŞTELE DE DINŢI PENTRU ALBIRE

 Un periaj realizat corect, de două ori pe zi, aşa cum am explicat şi în articolul trecut, previne depunerea plăcii bacteriene, care este un depozit moale, ce se colorează foarte uşor la contactul cu băuturile şi alimentele mai sus menţionate. De asemenea, şi folosirea pastelor de dinţi pentru albire poate fi utilă, mai ales după manoperă de albire din cabinet, acestea păstrând foarte bine efectul obţinut în cabinet.

IGIENIZAREA PERIODICĂ PROFESIONALĂ

Detartrajul, periajul şi air-flow constituie un pachet de profilaxie care ar trebui efectuat o dată la 6 luni. Air-flow-ul este o manevră realizată întotdeauna după detartraj, care elimina toate coloratiile , petele şi care netezeşte suprafaţă smalţului, întârziind depunerea ulterioară de tartru. Prin acest pachet, beneficiaţi de dinţi atât foarte sănătoşi, cât şi albi şi strălucitori.

O altă metodă, mai invazivă, dar cu efecte spectaculoase şi pe termen lung este corectarea culorii prin faţetarea sau îmbrăcarea dinţilor. Faţetele sunt mici piese protetice care se aplică pe dinţi, metodă fiind diferită de la pacient la pacient. Există faţete aplicate direct, fără preparare (comparabil cu unghiile false aplicate), sau faţete unde dintele se şlefuieşte la suprafaţă, acestea din urmă permiţând şi corecturi uşoare ale poziţiei dinţilor. 

În cazul dinţilor care necesită corecturi mai însemnate a poziţiei, recomand coroanele din ceramică presată. Ceramică presată este un material ce permite realizarea unei estetici remarcabile, şi care ne oferă o rezistenţă minunată a dinţilor prin însăşi metodă de fabricare, care este computerizată. Pentru acestea preparatia dinţilor se face ghidat, în funcţie de poziţia la care vrem să ajungem, culoarea este la liberă alegere a pacientului, iar rezultatul...de excepţie. Corecturile sunt ample, pe lângă poziţie şi culoare, pacientul poate decide şi formă dinţilor, dacă cea naturală nu e satisfăcătoare.

Prin aceste metode nu dăunăm în nici un fel sănătăţii dinţilor, cu toate că poate părea o alternativă drastică în ceea ce priveşte obţinerea rezultatelor dorite. Albirea dentară este o manoperă care se realizează în cabinetul stomatologic şi Avantajele albirii clasice sunt păstrarea dinţilor naturali, fără intervenţie la nivelul structurii lor.

Dezavantajul este că unii pacienţi pot resimţi o uşoară sensibilitatea ulterioară, şi, mai ales, că rezultatul este temporar. Avantajul faţetelor şi coroanelor este că rezultatul este pe termen foarte lung, rezultatele sunt mult mai vizibile (albirea nu e garantată, unii pacienţi au rezultate mai bune, alţii mai puţin bune - în funcţie de structura dentară a fiecăruia) şi corecturile permise mai variate şi mai ample.