Albert Einstein, formula căsniciei…perfecte

Albert Einstein, formula căsniciei…perfecte

Marele geniu al fizicii a avut o viaţă personală furtunoasă, caracterul lui dovedindu-se la fel de "zbârlit" şi sălbatic precum părul!

Prima căsătorie a lui Einstein este considerată de către cei care au studiat "documentele" de familie ale savantului, plus mărturiile scrise ale celor care l-au cunoscut drept una dezastruoasă.

Mileva Maric, femeia pe care a luat-o de soţie în anul 1903, i-a dăruit fizicianului o fată, despre care nu se mai ştie nimic, şi doi băieţi-Hans Albert şi Eduard. Conform Dailymail.co.uk., succesele academice ale lui Einstein şi călătoriile în jurul lumii au avut şi ele preţul lor: Einstein s-a îndepărtat de soţie şi i-a propus un "contract" ciudat. Acest aşa-zis contract era, de fapt, un set de reguli pe care Einstein i le specifica soţiei sale într-o scrisoare. Titlul era scurt şi la obiect: "Condiţii"! Reguli de scos nevasta din minţi

După cum notează Walter Isaacson în cartea biografică "Einstein: His Life and Universe" (“Einstein: Viaţa şi Universul"), în anul 1914, relaţia dintre fizician şi prima sa soţie se deteriorase considerabil, şi atunci a apărut ideea "condiţiilor" pe care i le-a impus partenerei sale. Cum ar fi: "Vei avea grija ca hainele şi lenjeria mea sa fie puse in ordine; "Voi primi zilnic cele trei mese in camera mea"; "Dormitorul şi biroul să fie curate, în mod special pupitrul meu"; "Vei renunţa la toate relaţiile personale cu mine, cât timp ele nu sunt necesare din punct de vedere social"; "Vei renunţa în special la timpul petrecut acasă alături de mine"; "Vei renunţa la călătoriile sau ieşirile împreună"; "Te vei supune următoarelor cerinţe în relaţia cu mine"; "Nu vei primi din partea mea vreo apropiere intima şi nu îmi vei reproşa lipsa acesteia"; "Nu vei mai vorbi cu mine atunci când îti voi cere să taci"; "Vei pleca imediat din biroul sau dormitorul meu, dacă îţi voi cere asta"; "Nu mă vei ironiza în faţa copiilor, nici prin gesturi, nici prin cuvinte"… Mileva a acceptat iniţial această listă cu "reguli", dar după numai câteva luni şi-a părăsit soţul şi s-a mutat împreună cu copiii în alt oraş. În cele din urmă, după cinci ani în care au trait separaţi, cei doi au divorţat. O scrisoare preţioasă

Ne puteți urmări și pe Google News

Lista condiţiilor lui Einstein nu este singurul document care relevă ce fel de formulă avea savantul pentru…căsnicia perfectă. Într-o scrisoare a lui Albert Einstein, datată 12 decembrie 1914 (acelaşi an în care i-a venit ideea regulilor), geniul îşi acuză soţia că nu le-a transmis copiilor mesajele sale.

"Nu am primit nici un raspuns de la Albert (n.r.-fiul său). Nu pot decât să mă gândesc că nu a primit mesajul meu şi o să îi scriu din nou. De fapt, nu am primit nici un raspuns de la niciun copil", îi spunea Einstein sotiei sale. Dailymail.co.uk. notează că epistola de două pagini, scrisă în limba germană, a fost vândută la licitaţie cu un preţ de pornire de 2.000 de lire.

Reprezentantul casei de licitaţii, Richard Davie, a declarat că "în aceste câteva rânduri, Einstein îşi arată frustrările legate de modul în care soţia sa tratează relaţia lui cu copiii.

Mai mult, scrisoarea dezvăluie o altă latură a omului Einstein, cunoscut publicului larg doar prin lucrările sale ştiinţifice". Mileva alături de doi dintre cei trei copii ai săi cu Einstein FOTO: AIP.ORG Şase amante

După ce a divorţat de Mileva Maric, în anul 1919, Einstein s-a căsătorit cu...verişoara lui, Elsa Lowenthal, cu care împărţea deja aşternuturile. Neliniştitul savant a avut la un moment dat intenţia de a se căsători cu fiica acesteia, Ilse, însă fata a ezitat prea mult.

De asemenea, omul de ştiinţă descrie în scrisorile sale cel puţin şase femei cu care îşi petrecea timpul şi de la care primea diverse "cadouri" în timpul căsătoriei cu Elsa. Orice detaliu legat de viata sa a trezit interesul publicului larg datorita discretiei cu care a trecut peste rasturnarile majore cu care s-a confruntat pe plan personal.

Sursă de ciudăţenii Supranumit în unele cercuri "geniul absent", Einstein este considerat ca fiind o adevărată sursă de ciudăţenii, mai ales când vine vorba de propria existenţă. La naştere, Paulie Einstein, mama marelui geniu, a crezut că fiul său are un cap diform datorită mărimii şi gropiţelor pe care le prezenta. Întrucât spatele capului părea mult prea mare, familia a crezut iniţial că au dat naştere unui monstru. Fizicianul i-a calmat totuşi ceva mai târziu, când capul său şi-a mai schimbat puţin forma.

Copil fiind, Einstein nu vorbea foarte des. Când o făcea, vorbea rar, repetând în mod sistematic propoziţia în minte înainte de a o spune cu voce tare!

5 este numărul uneia dintre condiţiile de pe lista lui Eistein impusă soţiei sale, şi anume aceea care sună în felul următor: "Vei renunţa în special la timpul petrecut acasă alături de mine"! <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/EEv_Lzi_7JM?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>