Albania interzice complet vânătoarea timp de doi ani după dispariția mai multor specii

Albania interzice complet vânătoarea timp de doi ani după dispariția mai multor specii

Albania va interzice vânătoarea pe teritoriul său pentru o perioadă de doi ani pentru a proteja fauna de braconajul care a făcut ca mai multe specii să dispară sau să fie ameninţate de extincţie, a anunţat astăzi ministrul albanez al mediului, Lefter Koka.

“Suntem obligaţi să adoptăm măsuri severe pentru a proteja speciile sălbatice ameninţate de dispariţie din cauza vânătorii ilegale", a explicat Koka. “Ceea ce s-a întâmplat deja de două decenii cu fauna din Albania este un adevărat masacru", a subliniat el, citat de AFP.

Pedepsele pentru cei care vor încălca acest moratoriu, în special amenzi severe, vor fi adoptate până la jumătatea lui februarie, dată la care legea va intra în vigoare. Potrivit unui raport formulat de Ministerul albanez al Mediului, numărul de vulpi, iepuri şi prepeliţe sălbatice a scăzut cu 30 până la 50%, iar ursul brun, fazanul şi vulturii au dispărut complet din munţii ţării.

“Incapacitatea autorităţilor de a stăpâni vânătoarea şi comerţul ilegal de animale sălbatice se află la originea acestui masacru de netolerat", a remarcat Astrit Beko, responsabil al unei asociaţii de vânători albanezi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform poliţiei locale, în această ţară cu circa 3 milioane de locuitori, există în jur de 75.000 de arme de vânătoare înregistrate în mod legal, dar, potrivit unor surse concordante, există multe altele ce se află în mâinile populaţiei şi care nu sunt declarate. Moratoriul asupra vânătorii este valabil şi pentru vânătorii străini, notează AFP.