Orașul Alba Iulia, modernizat cu bani europeni de administrația liberală

Alba Iulia. Sursă foto: Dreamstime

Cetatea simbol a Unirii, Alba Iulia, a fost modernizată cu bani europeni de administrația liberală. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Alba Iulia, simbolul Unirii, a suferit transformări majore datorită finanțării europene. Primarul Gabriel Pleșa, membru al PNL, a obținut fonduri europene pentru reabilitarea atât a Cetății Alba Iulia, cât și a Palatului Principilor, două embleme arhitecturale ale României.

 

Palatul Principilor Transilvaniei, redeschis publicului

Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, a abordat subiectul restaurării Palatului Principilor din Alba Iulia, edificiul în care Mihai Viteazul și-a stabilit reședința în perioada celor 10 luni petrecute la Alba Iulia, între 1599 și 1600.

Palatul Principilor Transilvaniei, ridicat în secolul al XV-lea, a fost deschis pentru public în data de 5 februarie, după finalizarea lucrărilor de restaurare finanțate prin fonduri europene, odată cu inaugurarea muzeului. Astfel, Palatul Principilor Transilvaniei devine un nou punct de atracție în Cetatea Alba Carolina, reabilitat și revitalizat cu sprijinul fondurilor europene nerambursabile.

Proiectul a implicat diverse activități, printre care consolidarea, conservarea și restaurarea clădirii, inclusiv a picturilor murale decorative, precum și amenajarea interioară și expozițională. Cu statutul său de cea mai importantă construcție medievală din Transilvania, reabilitarea Palatului va contribui semnificativ la veniturile locale generate de turismul care va cunoaște o creștere în zonă odată cu finalizarea acestei investiții.

Alba Iulia atrage atenția turiștilor străini

Acest edificiu, legat de numele domnitorului Mihai Viteazul, atrage un interes semnificativ din partea turiștilor români și străini.

„Avem în derulare investiții importante la Alba, suntem un județ care s-a dezvoltat mult cu fonduri europene și proiecte susținute cu bani din bugetul local. Toate proiectele noi vor fi finalizate la termen”, a declarat Dumitrel, făcând referire la fondurile din PNRR care presupun finalizarea proiectelor de investiții până în anul 2026.

Alba Iulia, restaurată cu bani europeni

„Dacă nu eram în UE, județul Alba nu era ce este acum. Din 2004 sunt implicat în această muncă. Noi am fost chiar un exemplu în atragerea de fonduri europene, primele sume au fost atrase aici, la Alba. Vrem să arătăm oamenilor că țara aceasta arată și foarte bine. Avem lucruri minunate realizate din fonduri europene. La Alba este o istorie veche a locului, vorbim despre tradiții, arhitectură.

În mare, la CJ, de-a lungul timpului, investițiile au depășit 500-600 milioane de euro, și vorbim doar de proiectele mari. Nu există o altă soluție de dezvoltare. Județul Alba este într-o situație fericită datorită investițiilor administrațiilor locale dar și investițiilor private”, a precizat președintele Consiliului Județean Alba, prezent într-o emisiune TV.

Și Gabriel Pleșa, primarul din Alba Iulia, a declarat că orașul pe care îl conduce este un exemplu de bune practici. “Suntem în top trei la atragerea de fonduri europene. Cetatea simbol a Unirii a fost modernizată cu bani europeni”, a adăugat acesta.