Restaurată cu fonduri europene, cetatea de la Alba Iulia a devenit, un adevărat magnet pentru turiști. Oameni de pretutindeni vin și se minunează de transformarea în bine a cetății. Iar schimbarea Gărzii este un spectacol unic în România.
Constructorii, atenți la detalii și culori, au încercat să redea măreția și frumusețea de altădată a fostei fortificații habsburgice, cea mai mare și mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa.
În sezonul turistic, din mai până la sfârșitul lui septembrie, fiecare zi este marcată de câte un eveniment. Cel mai spectaculos este ceremonialul de schimbare a gărzii Cetății, o paradă pe traseul strada Militari, Poarta a IV-a a Cetății, Poarta a III-a a Cetății.
Uniforme de epocă
Spectacol unic în România, schimbul gărzilor este un eveniment magnific. El presupune ca 28 de soldați să defileze îmbrăcați în uniforme identice cu cele purtate de armata austriacă în secolul 18. Marșul corpurilor de artilerie și de infanterie este încununat de trei salve de tun în onoarea spectatorilor. Cu aceste atuu-ri, Alba Iulia se „bate” la popularitate cu Sibiul, având în vedere că distanța dintre cele două orașe este de numai 80 de kilometri.
FOTO: În carceră erau trimiși tâlharii care nu respectau regulile stricte ale Cetății. Deseori, ei erau ținuți în cuști suspendate
Am întâlnit la Alba Carolina turiști din întreaga lume. De altfel, 300.000 de străini vin aici anual și se arată încântați de locul din inima Transilvaniei. Pe renumitul portal turistic Trip Advisor, cetatea de la Alba Iulia ocupă locul doi în topul destinațiilor din România, după Castelul Peleș.
Liniște și pace
Impresionează plăcut lipsa mașinilor în interiorul centrului istoric. În incintă au acces numai bicicliștii și mașinile de aprovizionare. Un grup de motocicliști din Cehia și-au lăsat motoarele în parcarea civilizată de al porțile cetății și se fotografiază pe scările obeliscului ridicat în memoria martirilor Horia, Cloșca și Crișan. Gălăgioși de fel, motocicliștii au rămas cu gura căscată când au urcat pe zidurile cetății. Grație unor trasee atent delimitate, turiștii se pot plimba și admira de sus orașul. Adulții plătesc 15 lei, copii 7. Fosta închisoare a burgului este punctul principal de atracție, la fel tunurile vechi, atent îngrijite. La carceră se ajunge printr-un tunel îngust, iar în încăperea subterană sunt expuse câteva instrumente de tortură folosite în vechime.
FOTO: Turiștii își fac poze în fața memorialului ridicat în amintirea martirilor Horia, Cloșca și Crișan
În apropierea porții a 3-a cetății (din cele șapte), cea mai frumoasă și bogat decorată, pe terasa unui restaurant cochet am dat peste primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Admiră cu invidie realizările omologului său de la Alba Iulia.
Plimbare pe cai
Dacă înainte de 1989 punctul de atracție al cetății era obeliscul de 22 de metri ridicat în 1937 în amintirea lui Horia Cloșca și Crișan, odată cu lucrările de restaurare vizitatorului i se oferă noi oportunități de a petrece cât mai mult timp în oraș. Iubitorii de cai pot vizita grajdurile gărzii cetății, ba chiar pot încăleca animalele pentru o scurtă plimbare.
Peste 60 milioane de euro s-au investit în cel mai important proiect de restaurare din Alba Iulia
În interiorul zidurilor, în curțile tapetate cu un gazon impecabil, se află restaurante, cafenele și terase cu prețuri acceptabile, cel puțin pentru străinii care nu contenesc să se minuneze de istoria încărcată a orașului.
La fiecare cale de acces mai importantă sunt panouri ce fac public valoarea investiției. Astfel, recondiționarea laturii de Vest Cetatea Alba Carolina, a costat 68 milioane de lei. Din această sumă, 80,35% au reprezentat fonduri europene, 17,65% bani din bugetul de stat şi 2% de la bugetul local.
FOTO: Dicolo de zidurile cetății, orașul modern își vede de problemele zilnice
Un alt panou anunță că numai reabilitarea căilor de acces, iluminatul și mobilierul specific au costat 47 milioane de lei, bani europeni obținuți în urmă cu patru ani prin Ministerul Dezvoltării Regionale.
Cetatea Alba Carolina se întinde pe 120 de hectare. Construcția edificiului a început în 1715, după planurile arhitectului italian Giovani Morando Visconti și a durat 24 de ani.
Ridicată în timpul Imperiului Habsburgic, între 1714 și 1738, fortificația are șapte bastioane — Eugeniu de Savoia, Sf. Ștefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano și Sf. Elisabeta.
Bine conservată
Aceasta ar fi trebuit să devină principala fortificație a Transilvaniei, fiind construită după cele mai noi metode de fortificare ale vremii, inspirată de sistemele concepute de mareșalul Vauban, arhitectul militar francez. Cetatea avea rol atât în sistemul de apărare împotriva turcilor, cât și de consolidare a puterii habsburgice în teritoriile ocupate. Inițiatorul proiectului a fost mareșalul principe Eugeniu de Savoia, cel care a introdus în Imperiul Habsburgic sistemele de fortificații elaborate de Vauban în Franța.
FOTO: Tunurile de epocă așteaptă aliniate ceremonia de schimbare a Gărzii
Trei salve de tun în cinstea oaspeților din toată lumea
Un alt eveniment gustat de turiști este cel al schimbului gărzii cu salve de tun. Acesta are loc de obicei sâmbătă seară, când se dorește reînvierea spiritului militar al perioadei habsburgice pentru Alba Iulia. Fotografiatul este gratis peste tot, „soldații” fiind și ei foarte prietenoși cu turiștii. Nu de puține ori se formează cozi pentru un selfie cu personajele îmbrăcate în costume de epocă.