Datele oficiale sunt devastatoare. Mii de copii dezvoltă traume psihice majore după ce unul sau ambii părinţi pleacă la muncă peste hotare
Familia Liliana şi Petru Zaharia din Iaşi are cinci copii. Cel mai mic are acum 11 ani, cel mai mare are 30 de ani. Din 2007, Petru munceşte ca şofer la o firmă de transport marfă şi cutreieră toată Europa. După trei luni de muncă, o lună vine acasă şi stă cu familia. „O săptămână îmi trebuie să mă dezmeticesc şi să mă odihnesc”, relatează pentru EVZ, Petru Zaharia. Fetiţa lui cea mai mică, Emiliana, avea doi ani când a fost nevoit să lucreze „afară”. „Mereu mă întreba de ce plec, când plec, când mă întorc, până când a dezvoltat probleme emoţionale”, spune Petru. Într-o zi, reprezentanţi ai asociaţiei „Salvaţi Copiii” a venit la şcoală şi i-a întrebat pe copii cine are părinţi la muncă în străinătate. „Aşa a intrat în consiliere psihologică. Se vede deja schimbarea în comportament, în felul de a vorbi. Asociaţia le explică de ce pleacă părinţii. E un fel de after school”, spune Liliana. Petru vorbeşte zilnic cu familia. „Avem internet, telefoane, skype, vorbim în fiecare zi. Zeci de mii de români fac asta. Mulţi colegi plâng când vorbesc de familie. E multă umilinţă în alte ţări. Am 54 de ani şi m-aş retrage oricând să muncesc în ţară. Dar ce să fac? Am fost în ţări unde nu există corupţie. Nu poţi să dai un cent unui poliţist că te arestează. La noi, jumătate din poliţia rutieră are dosare. Trebuie schimbat sistemul din rădăcini”, spune amărăciune Petru.
„Salvaţi Copiii” asigură consiliere
Peste 4.900 de copii şi 3.600 de reprezentanți ai lor au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă. Peste 45.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informați cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.
Conform statisticilor oficiale, peste 85.000 de copii din România au unul sau ambii părinți plecați, iar patru din zece sunt complet lipsiţi de grija părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat.
Date oficiale cutremurătoare
Studiile arată că datele oficiale surprind o parte din dimensiunea fenomenului, estimările indicând între 170.000 și 350.000 de copii în această situație. Datele colectate de „Salvați Copiii” de la Inspectoratele Școlare pentru finalul anului 2015 au relevat, de asemenea, un număr mult mai mare de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate - 212.352 de copii, decât cel înregistrat în evidențele serviciilor publice de asistență socială - 85.194 de copii. Acest lucru arată că nu există colaborare între direcţiile de asistenţă socială din primării şi inspectoratele şcolare.