Evenimentul Zilei > Social > ALARMANT. La Timișoara SE DROGHEAZĂ și copiii de 9 ani. Care le sunt preferințele
ALARMANT. La Timișoara SE DROGHEAZĂ și copiii de 9 ani. Care le sunt preferințele

ALARMANT. La Timișoara SE DROGHEAZĂ și copiii de 9 ani. Care le sunt preferințele

Consumul de droguri reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă în județul Timiș. Pe lângă faptul că numărul consumatorilor a crescut, în 2015, peste dublul valorii din anul precedent, vârsta lor a scăzut dramatic. Anul trecut cel mai tineri consumatori de droguri abia împliniseră 9 ani.

Reprezentanții Centrului Antidrog Timișoara au anunțat, astăzi, că în Timiș au ajuns să se drogheze chiar și copiii de 9 sau 10 ani. Din cauza supradozelor de droguri, unii tineri și-au pierdut viața, anul trecut.

Potrivit statisticilor făcute publice de Mihaela Tomiță, șefa Centrului Antidrog Timișoara, 6,1% din elevii din județul Timiș au încercat un drog cel puțin o dată. În 2015 s-a triplat numărul persoanelor care au solicitat ajutorul instituției în lupta cu drogurile. Anul trecut au fost efectuate 395 de intervenții individuale, la care se adaugă cele de grup.

Alarmant este, spune Tomiță, că anul trecut a crescut numărul tinerilor care au avut nevoie urgent de îngrijiri medicale după ce au consumat droguri. „La unitățile de primiri urgențe din județ au ajuns 187 de persoane care au consumat droguri, anul trecut, cu 82 mai multe față de anul 2014. Deci, aproape s-a dublat numărul urgențelor. De exemplu, în 2012 au fost înregistrate 96 de cazuri. Vârsta medie de începere a consumului de droguri era 14-16 ani, dar am avut și cazuri de copii care s-au drogat la 9 sau 10 ani. Acesta reprezintă un semnal extrem de îngrijorător, a scăzut vârsta de debut. De asemenea, se ajunge în situații foarte grave, chiar și anul trecut au fost tineri care au murit din cauza drogurilor, a etnobotanicelor”, a declarat Mihaela Tomiță. Cel mai consumat drog în județul Timiș este canabisul, dar și etnobotanicele.