Evenimentul Zilei > Actualitate > Al Treilea Război Mondial. Ambasada Iranului la Bucureşti intervine dur în cazul Soleimani
Al Treilea Război Mondial. Ambasada Iranului la Bucureşti intervine dur în cazul Soleimani

Al Treilea Război Mondial. Ambasada Iranului la Bucureşti intervine dur în cazul Soleimani

Ambasada Republicii Islamice Iran în România condamnă, într-o postare pe Facebook, „actul terorist și criminal al forțelor americane în urma ordinului oficial al președintelui american privind asasinarea generalului Qasem Soleimani și a însoțitorilor săi”.

Ambasada Iranului precizează că „atacul criminal al SUA nu este doar cea mai mare greșeală a SUA şi o eroare strategică în Asia de Vest, ci este şi contrar dreptului internațional, vizând pe unul dintre cei mai buni oficiali militari ai Iranului găzduiți de o țară independentă de forțele externe printr-o acțiune preventivă, ceea ce este puternic condamnabil și considerat inacceptabil”, potrivit financialintelligence.ro

Este reamintit rolul proeminent al generalului Qasem Soliemani în lupta împotriva terorismului Daesh (n.r. ISIS), a cărui existență continuă ar fi pus în pericol viața nenumărator vinovaţi, chiar și în Europa. Este de aşteptat ca țările care se opun extremismului și extinderii terorismului global să condamne acest act criminal, fiind contrar dreptului internațional, mai precizează Ambasada Iranului la Bucureşti.

O mare de oameni în doliu, care strigau ”Moarte Americii”, a însoţit luni la Teheran sicriele generalului Qassem Soleimani, cel mai popular comandant militar din Iran, şi ale altor oficiali militari ucişi într-un atac cu dronă al Statelor Unite în Irak, relatează AFP, citat de Agerpres.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, şi-a manifestat emoţia prezidând o scurtă rugăciune funerară la Universitatea din Teheran, în faţa sicrielor cu rămăşiţele lui Soleimani, ale lui Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al Hashd al-Shaabi (paramilitari irakieni pro-Iran) şi ale altor patru iranieni.

Soleimani urmează să fie înmormântat, marţi, la Kerman, oraşul său natal.