Al-Qaida cheamă musulmanii să răstoarne regimul de la Damasc

Al-Qaida cheamă musulmanii să răstoarne regimul de la Damasc

Reţeaua islamistă al-Qaida a dat ieri publicităţii o înregistrare video în care liderul grupării Ayman al-Zawahiri face apel la întreaga lume musulmană să susţină opoziţia siriană în încercarea de a înlătura regimul "canceros" al lui Bashar al-Assad, scrie ziarul israelian Haaretz.

În înregistrare de opt minute, intitulată "Înainte, lei ai Siriei", descoperită de centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, Ayman Al Zawahiri acuză regimul sirian de crime împotriva cetăţenilor săi şi îi laudă pe cei care se revoltă împotriva guvernului.

De asemenea, îi îndeamnă pe sirieni să nu aibă încredere în guvernele occidentale sau arabe, care ar impune, potrivit liderului Al-Qaida, un regim aservit Occidentului. Zawahiri le cere musulmanilor din Turcia, Iordania şi Liban să susţină rebeliunea şi să răstoarne regimul actual, pe care îl califică drept anti-islamist.

Un oficial din serviciile irakiene de securitate a confirmat că grupuri întregi de militanţi islamişti traversează deja graniţa cu Siria pentru a se alătura rebelilor sirieni. Tot sâmbătă, mai mulţi oficiali americani au dezvăluit că două atentate comise recent la Damasc au fost organizate de ramura irakiană a grupării al-Qaida.

Reţeaua condusă de egipteanul Ayman al-Zawahiri este supectată că se află la originea atentatului comis vineri în oraşul sirian Aleppo, soldat cu 28 de morţi, cel mai grav atac de la debutul revoltelor împotriva regimului Bashar al-Assad.

Reprezentanţii ţărilor membre ale Ligii Arabe se vor reuni astăzi pentru a discuta criza din Siria.

Ayman Al Zawahiri i-a succedat lui Osama Bin Laden la şefia Al-Qaida după ce acesta a fost ucis în mai 2011 în Pakistan, de către forţele de elită ale armatei americane.

Ne puteți urmări și pe Google News