Departamentul de Justiție al Statelor Unite a comunicat faptul că respectiva persoană a aplicat  în anul 2000 pentru a participa la aceeași tabără de antrenament militar a al-Qaeda din Afganistan, numită al-Farouq, în care s-au antrenat teroriștii care au comis atacul ucigaș din 11 septembrie 2001.

Acesta a intrat  în Statele Unite în anul 2011, fiind posesorul unei vize non-imigrant, călătorind împreună cu soția sa care era studentă la acea vreme.

 În anul  2016, acesta a luat lecții pilotaj la o școală de zbor din Oklahoma, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

Trecutul real al cetățeanului saudit a fost descoperit recent, după ce anchetatorii au găsit 15 amprente care îi aparțineau pe un document descoperit de către armata americană într-o casă conspirativă a Al-Qaeda din Afganistan în anul  2011.

Documentul  reprezenta o cerere de participare la antrenamentele ce se desfășurau în tabăra al-Farouq. Printre detaliile din acel document a fost găsit și un număr de contact din Arabia Saudită, pentru situații de urgență, număr care aparținea tatălui suspectului.

În afara faptului că a participat la aceeași tabără de antrenament cu cei care au comis celebrele atentate din 11.09.2001, oficialii americani nu au reușit să stabilească alte  legături între cetățeanul saudit și atentatul din 11 septembrie 2001.

Suspectul a fost arestat luni în orașul Weatherford din Oklahoma și este acuzat de ședere ilegală în SUA, de asemenea este acuzat de faptul că nu a raportat autorităților legăturile sale cu al-Qaeda – și de faptul  a dat declarații false în fața FBI despre legăturile sale din trecut cu grupul extremist al-Qaeda.

Acesta este pasibil la o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare pe fiecare infracțiune în parte.